Halvparten av yazidiene som ble bortført av IS er fremdeles savnet i Irak

Bildet viser klær brukt av en Yazidi-jente som var slave hos den islamske staten. AP Photo/Maya Alleruzzo

I 2014 ble tusenvis av yazidier drept og tusenvis av kvinner og barn fra folkegruppen bortført og solgt eller tatt som sexslaver av ekstremister fra IS i byen Sinjar.

I november 2015 tok kurdiske styrker, med støtte fra den USA-ledede koalisjonen mot IS, byen Sinjar fra jihadistene. I oktober i år tok Iraks regjeringsstyrker over kontrollen i regionen.

Ifølge Khariri Bozani, en høytstående kilde i departementet for religiøse saker i den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak, har over 6.400 yazidier blitt bortført av jihadister siden 3. august 2014. Frem til 1. desember har om lag 3.200 av dem blitt reddet, eller klart å flykte, ifølge Bozani.

De gjenværende 3.210 fra yazidi-minoriteten inkluderer over 1.500 barn og kvinner. Bozani sier disse fremdeles er i fangenskap, eller vurderes som savnet.

Ifølge departementet har over 2.500 yazidi-barn nå blitt foreldreløse. Foreldrene til ytterligere 220 barn har ikke blitt gjort rede for.

FN har kalt ISŽ massakrer på medlemmer av yazidi-minoriteten et folkemord. Verdensorganisasjonen legger til grunn at IS har planlagt drapene og bevisst separert kvinner og menn for å unngå at yazidi-barn blir født.

Yazidi-folket snakker kurdisk, men følger sin egen ikke-muslimske tro. Det er denne troen som ligger bak hatet fra ekstremistgruppa IS.

Før massakrene bodde rundt 550.000 yazidier i Irak. Siden da har 100.000 forlatt landet, mens 360.000 har blitt fordrevet til irakisk Kurdistan eller over grensen til Syria.

NTB-AFP

(©NTB)


Publisert: des 3, 2017 @ 7:52 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.