This May 22, 2016 photo, shows clothing worn by a Yazidi girl enslaved by Islamic State militants, that was collected by Bahzad Farhan Murad to document Islamic State group crimes, in Dohuk, northern Iraq. Murad, a 28-year-old Yazidi, is on a personal quest to collect evidence of the IS group’s devastating attack on his community in August 2014. He hopes his detailed files of over 2,400 victims can assist a future criminal prosecution and preserve the historical record of IS’s massacre of up to 5,000 Yazidi men and enslavement of thousands of women. (AP Photo/Maya Alleruzzo)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I 2014 ble tusenvis av yazidier drept og tusenvis av kvinner og barn fra folkegruppen bortført og solgt eller tatt som sexslaver av ekstremister fra IS i byen Sinjar.

I november 2015 tok kurdiske styrker, med støtte fra den USA-ledede koalisjonen mot IS, byen Sinjar fra jihadistene. I oktober i år tok Iraks regjeringsstyrker over kontrollen i regionen.

Ifølge Khariri Bozani, en høytstående kilde i departementet for religiøse saker i den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak, har over 6.400 yazidier blitt bortført av jihadister siden 3. august 2014. Frem til 1. desember har om lag 3.200 av dem blitt reddet, eller klart å flykte, ifølge Bozani.

De gjenværende 3.210 fra yazidi-minoriteten inkluderer over 1.500 barn og kvinner. Bozani sier disse fremdeles er i fangenskap, eller vurderes som savnet.

Ifølge departementet har over 2.500 yazidi-barn nå blitt foreldreløse. Foreldrene til ytterligere 220 barn har ikke blitt gjort rede for.

FN har kalt ISŽ massakrer på medlemmer av yazidi-minoriteten et folkemord. Verdensorganisasjonen legger til grunn at IS har planlagt drapene og bevisst separert kvinner og menn for å unngå at yazidi-barn blir født.

Yazidi-folket snakker kurdisk, men følger sin egen ikke-muslimske tro. Det er denne troen som ligger bak hatet fra ekstremistgruppa IS.

Før massakrene bodde rundt 550.000 yazidier i Irak. Siden da har 100.000 forlatt landet, mens 360.000 har blitt fordrevet til irakisk Kurdistan eller over grensen til Syria.

NTB-AFP

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]