– Sannsynligheten for krig mellom USA og Nord-Korea øker

Et bilde fra den nordkoreanske regjeringen viser testen av missiltypen Hwasong-15 i Nord-Korea 29. november. Foto: AP / NTB scanpix

Et interkontinentalt ballistisk missil ble 29. november skutt opp sør i Nord-Korea. Pyongyang opplyste senere at testen av missilet Hwasong-15 var vellykket, og at våpensystemet kan nå hele USAs fastland.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster uttalte på et sikkerhetsforum i Washington lørdag at muligheten for krig med Nord-Korea øker hver dag.

USA har krevet skjerpede internasjonale sanksjoner, inkludert nedskjæringer i oljeforsyningene til den isolerte staten, men både McMaster og senator Lindsey Graham mener risikoen for krig vokser til tross for den diplomatiske innsatsen.

– Jeg tror dette ville være den mest destabiliserende utviklingen i perioden etter andre verdenskrig. Det er noe som er en direkte risiko for oss, og setter verden i fare, sa McMaster.

På CBS-programmet Face the Nation sa Graham at han tror USA begynner å gå tom for tid.

– Kineserne prøver, men ineffektivt, sa han.

Beijing har støttet en rekke sanksjoner som omfatter forbud mot import av nordkoreansk kull, jernmalm og sjømat. Men Kina har nektet å stenge en rørledning som frakter råolje til halvøya.

Vestlige eksperter er enige om at missilet som ble testet på onsdag er i stand til å nå USA. Det er uklart om landet har lyktes med å lage atomvåpen små nok til å bli satt på et missil.

NTB-AFP

(©NTB)


Publisert: des 3, 2017 @ 10:10 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.