FILE - In this Jan. 3, 2017 file photo, tribesmen loyal to Houthi rebels chant slogans during a gathering aimed at mobilizing more fighters into battlefronts to fight pro-government forces, in Sanaa, Yemen. As Saudi Arabia tightens the screws on its weak southern neighbor, the war it launched in Yemen over two years ago appears more intractable than ever, with only more suffering in sight. (AP Photo/Hani Mohammed, File)

Jemens ekspresident Ali Abdullah Saleh er drept, ifølge en rekke jemenittiske kilder i hovedstaden Sana. Saleh brøt med Houthi-bevegelsen for få dager siden.

annonse

Houthi-militsen delte selv bilder på sosiale medier av det som tilsynelatende er liket av Saleh, mannen som regjerte i Jemen i over 30 år. To av Salehs medarbeidere samt en representant for Jemens sittende president bekrefter overfor nyhetsbyrået AP at Saleh er drept.

Omstendighetene rundt 75-åringens død er fortsatt uklare, men flere kilder sier opprørerne drepte ham idet han forsøkte å forlate hovedstaden.

Mandag var det harde flyangrep i Sana, rettet mot mål ved flyplassen og ved innenriksdepartementet. Samtidig fortsatte kampene mellom houthiene og militssoldater som har støttet tidligere president Saleh.

– Ingen er for tiden trygge i Sana, forteller Suze van Meegen, som jobber for Flyktninghjelpen i Sana.

Innesperret

Alt hjelpearbeid har stanset fordi hjelpearbeidere ikke tar sjansen på å forlate hjemmet sitt.

– Jeg kan høre kraftig bombing utenfor nå og vet at den er for upresis og for omfattende til at jeg kan garantere at noen av oss er trygge, sier hun.

Robert Mardini, som leder arbeidet til Det internasjonale Røde Kors (ICRC) i Jemen, tør heller ikke gå ut.

– Massive kamper i byen, med tungt artilleri og flyangrep. Jemenittene er innesperret i hjemmet sitt, for redde til å gå ut. Det er redusert tilgang på vann, helsetjenester, mat og brensel, sier han.

Sprer seg

Øyenvitner sier at kampene mandag spredte seg til områder utenfor hovedstaden, som Houthi-opprørere tok kontroll over i september 2014.

I Sanhan, Salehs hjemlandsby rett sør for Sana, ble det meldt om harde kamper natt til mandag.

Ifølge (ICRC) er minst 125 mennesker drept og nærmere 240 såret siden kampene i og rundt Sana brøt ut i forrige uke.

Saudi-Arabia advarte mandag sivile mot å oppholde seg i Houthi-kontrollerte områder.

– Koalisjonen ber sivile evakuere områder nær stillinger som kontrolleres av houthiene, heter det i en kunngjøring som ble lest opp av TV-stasjonen Al-Ekhbariya i Saudi-Arabia.

Saleh drept?

Saleh kunngjorde lørdag at han var villig til å forhandle med Saudi-Arabia, som gikk til krig mot houthiene i mars 2015 for å gjeninnsette sin allierte Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Hadi er tidligere visepresident og overtok som president da Saleh ble tvunget til å gå av etter omfattende opptøyer «den arabiske våren» i 2011.

Houthi-opprørerne svarte mandag med å storme Salehs hus i Haddah-bydelen vest i Sana, sprenge det og legge det i ruiner.

Kort etter meldte Houthi-kontrollerte medier at Saleh var drept.

Tilbyr amnesti

Hadi og deler av den gamle regjeringshæren har base i havnebyen Aden, men i november ble det kjent at presidenten, sønnene hans og flere statsråder og militære ledere siden februar har sittet i husarrest i Saudi-Arabia.

Da presidenten i august troppet opp på flyplassen i Riyadh, i spissen for et følge av ledere fra Jemen, ble de nektet adgang og bortvist.

Bakgrunnen for husarresten skal være at Hadi har røket uklar med De forente arabiske emirater, som deltar i den saudiledede koalisjonen og har styrker på bakken sør i Jemen.

Mandag ga Hadi imidlertid lyd fra seg igjen og lovet amnesti til dem som bryter båndene til houthiene.

NTB-AFP-AP
(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.