Illustrasjonsbilde. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

Uttalelsen kommer fra Lise Tamm, som ved årsskiftet tiltrer som sjef for Riksenheten mot internasjonal og organisert kriminalitet i Sverige, til Studio Ett i Sveriges Radio.

annonse

Rinkeby er en forstad til Stockholm, med mange innvandrere og skyhøy kriminalitet og med utbredt organisert kriminalitet. Det er jevnlige angrep på politiet i bydelen.

Tamm mener at det er nødvendig å hente idéer fra konfliktløsninger i for eksempel Colombia og El Salvador.

– Rinkeby er nesten som en krigssone. Når politiet jobber der går de frem slik forsvaret ville ha gjort det,  sier hun. Vi må tenke utenfor boksen.

– Vi må finne løsninger som gir sosialtjenesten verktøy til å ta seg av de unge mennene som havner utenfor. Det er ikke nok med flere politifolk, mener hun.

Anders Ygeman, tidligere innenriksminister og nå Socialdemokraternas gruppeleder i Riksdagen, vil ikke gå med på bildet som tegnes av Rinkeby som en krigssone.

– Det er hundrevis av aktive politifolk der, og en ny politistasjon bygges der nå, sier han, og legger til at det ikke er nødvendig å overdramatisere situasjonen.

Senest i mars i år sa Ygeman derimot at han som innenriksminister lovet å endre loven om grov våpenkriminalitet innen årets utgang. Politiet i Rinkeby krevde skjerpede våpenlover etter at en kjent kriminell slapp ut fem timer etter at han ble pågrepet med skarpladd pistol og skuddsikker vest på seg.

– De kriminelle ler av oss, sa politisjefen i Rinkeby, Jörgen Olsson. Det blir ingen konsekvenser for denne personen. Han slipper ut med et skuldertrekk, og senere får han en dom på rundt et års fengselsstraff, med en nedkortning hvis han oppfører seg bra.

I en debattartikkel i Aftonbladet i februar i år ba en politimann om unnskyldning for politiets tafatthet i Rinkeby:

– Vi overlot Rinkeby til de kriminelle, sa han. Vi må dra lærdom av hva vi har gjort galt.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.