Illustrasjonsbilde. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix
Del saken
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  

Uttalelsen kommer fra Lise Tamm, som ved årsskiftet tiltrer som sjef for Riksenheten mot internasjonal og organisert kriminalitet i Sverige, til Studio Ett i Sveriges Radio.

Rinkeby er en forstad til Stockholm, med mange innvandrere og skyhøy kriminalitet og med utbredt organisert kriminalitet. Det er jevnlige angrep på politiet i bydelen.

Tamm mener at det er nødvendig å hente idéer fra konfliktløsninger i for eksempel Colombia og El Salvador.

– Rinkeby er nesten som en krigssone. Når politiet jobber der går de frem slik forsvaret ville ha gjort det,  sier hun. Vi må tenke utenfor boksen.

– Vi må finne løsninger som gir sosialtjenesten verktøy til å ta seg av de unge mennene som havner utenfor. Det er ikke nok med flere politifolk, mener hun.

Anders Ygeman, tidligere innenriksminister og nå Socialdemokraternas gruppeleder i Riksdagen, vil ikke gå med på bildet som tegnes av Rinkeby som en krigssone.

– Det er hundrevis av aktive politifolk der, og en ny politistasjon bygges der nå, sier han, og legger til at det ikke er nødvendig å overdramatisere situasjonen.

Senest i mars i år sa Ygeman derimot at han som innenriksminister lovet å endre loven om grov våpenkriminalitet innen årets utgang. Politiet i Rinkeby krevde skjerpede våpenlover etter at en kjent kriminell slapp ut fem timer etter at han ble pågrepet med skarpladd pistol og skuddsikker vest på seg.

– De kriminelle ler av oss, sa politisjefen i Rinkeby, Jörgen Olsson. Det blir ingen konsekvenser for denne personen. Han slipper ut med et skuldertrekk, og senere får han en dom på rundt et års fengselsstraff, med en nedkortning hvis han oppfører seg bra.

I en debattartikkel i Aftonbladet i februar i år ba en politimann om unnskyldning for politiets tafatthet i Rinkeby:

– Vi overlot Rinkeby til de kriminelle, sa han. Vi må dra lærdom av hva vi har gjort galt.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]