Sametingspresident Aili Keskitalo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

Førstkommende tirsdag starter Høyesterett sin behandling av om staten har rett til å pålegge den unge reindriftssamen, Ante Jovsset Sara fra Finnmark, å redusere sin lille flokk med reinsdyr.

Bakgrunnen for dette er at reindriftsloven gir hjemmel for å pålegge reindriftssamer å redusere sine flokker i de områdene hvor det er for mange reinsdyr i forhold til beitegrunnlaget.

Det som har ført til denne rettsprosessen, er at denne unge reindriftssamen har så få dyr at han ikke vil kunne klare seg økonomisk om han må redusere sin flokk. Han har derfor gått til rettsak for å slippe reduksjon.

Det reindriftslovutvalget som i 2001 fremmet lovforslag som ga lovhjemmel til å innføre tvangsreduksjoner i reindriften, foreslo at de som har mindre enn 200 reinsdyr skulle slippe å redusere sin flokk. Dette forslaget opponerte Sametinget, med daværende Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) imot. Dette skjedde i en konsultasjon med Landbruksdepartementet i 2006.

Landbruksdepartementet tok Sametingets innvendig til følge og fjernet nevnte lovforslag fra lovproposisjonen. Stortinget vedtok dermed reindriftsloven i 2007, uten innlagt beskyttelse mot reduksjon av de minste flokkene.

Men Ante Jovsset Sara kunne allikevel ha sluppet å redusere sin flokk om de andre reindriftssamene, med større flokker i reinbeitedistriktet på Kvaløya i Hammerfest, hadde valgt å opptre solidarisk og latt han slippe å redusere sin flokk.  Det gjorde de ikke. (Påleggene fra staten går bare ut på hvor mye den samlede reduksjonen skal være innen et reinbeitedistrikt. Hvor mye hver enkelt reindriftutøver innen et distrikt reduserer sin flokk, blander ikke staten seg opp i.)

I forbindelse med oppstarten av Høyesterett sin behandling av saken mobiliserer samelandsideologene nå til politisk markering i Oslo sentrum. Der skal de bruke denne rettsaken til å fortelle befolkningen i Norge om hvor fælt staten behandler reindriftssamene og samene for øvrig.

Jeg leser i media at også Aili Keskitalo, som er nåværende Sametingspresident, skal opptre på propagandamarkeringen. Dette er bare patetisk.

Mange av de som kommer til å støtte opp om denne markeringen, kjenner garantert ikke til hvem som har brakt den unge reindriftsutøveren inn i det uføret han nå er i.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]