Oslo 20170927. KrF deltar ikke i videre samtaler om regjeringssamarbeid. Det kunngjorde statsminister Erna Solberg (t.v), Venstre leder Trine Skei Grande, finansminister Siv Jensen og Krf leder Knut Arild Hareide etter onsdagens borgerlige samtaler på Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det blir vanskelig å sitte i regjering sammen med Sylvi Listhaug (Frp), mener fylkeslederen i  Sogn og Fjordane Venstre.

Venstres partiledelse håper å runde av sonderingene med Høyre og Frp før helgen, ifølge NRK. Da vil landsstyret bli informert om prosessen og få si sin mening, før stortingsgruppa tar beslutningen om eventuell regjeringsdeltakelse eller andre former for samarbeid.

Fylkesleder Gunhild Berge Stang sier laget i Sogn og Fjordane avventer hva partiledelsen vil legge på bordet, men vedgår at det er skepsis til å gå inn i regjering. Et av problemene er altså den sittende innvandrings- og integreringsministeren.

– Det er helt utrolig at det skal være det, men hun har en symbolkraft. Rent realpolitisk er det ikke stor forskjell på Listhaug og Arbeiderpartiet, men det har blitt ført en retorikk som det har vært veldig krevende å bli assosiert med, sier hun til NTB.

– Mener du rett og slett at dere ikke kan sitte i regjering sammen med Listhaug?

– Jeg syns det er veldig vanskelig å se for seg, ja.

Ved siden av en human flyktning- og integreringspolitikk, er distriktspolitikken viktig for hennes fylkeslag. Stang mener for øvrig at alternativet til å gå i regjering er å gå i opposisjon.

Frister ikke til gjentakelse

Som flere andre fylkesledere NTB har vært i kontakt med, mener Stang at partiet har fått godt gjennomslag politisk med samarbeidsavtalen de siste fire årene. Problemet har vært å nå ut med seirene til velgerne. Å fortsette samarbeidet i samme form, er dermed ikke fristende for alle.

I Hordaland er innstillingen til regjeringsdeltakelse mer positiv enn i nabofylket. Fylkeslaget har tidligere i år vedtatt at partiet kan samarbeide alle veier, inkludert med Frp. Det er innholdet i en eventuell avtale som vil avgjøre, sier fylkesleder Idun K. Bortne.

– Det bør være en avtale som er så god at det vil være galskap ikke å gå inn, sier hun til NTB.

Vilkår for småbedrifter, skole og miljø er saker hun mener er viktige.

På spørsmål om hvor viktig det er at avtalen hindrer oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, svarer Bortne:

– Det er så åpenbart. Ethvert samarbeid, uansett hvilken type løsning, vil være avhengig av den saken, så hvis det bare er det, er det ikke godt nok.

Flere innmeldinger

For at regjeringsdeltakelse skal være aktuelt, må avtalen legge til rette for det grønne skiftet, ifølge Bortne, som nevner grønne arbeidsplasser og lavere karbonavtrykk som stikkord. Vilkår for småbedrifter og skole er andre viktige saker.

Bortne sier det finnes et mindretall i fylkeslaget som ikke ønsker å gå i regjering sammen med Frp. Samtidig påpeker hun at fylkeslaget har fått flere innmeldinger enn utmeldinger siden valget, og tolker det som at det ikke er sterk misnøye med samarbeidet.

Mange alternativer

I Oslo Venstre framheves også det politiske gjennomslaget man kan få med ulike samarbeidsformer. Leder Espen Ophaug utelukker verken å gå i regjering, en «mini-samarbeidsavtale» eller opposisjon.

– Dette er en avveining mellom det å få politisk gjennomslag, kontra det å ha et manøvreringsrom. Her er det ganske mange ulike konstellasjoner som er aktuelle. Det er vanskelig å si noe før vi hører mer om analysen av hvordan sonderingene har gått, sier han til NTB.

Også i Sør-Trøndelag er man avventende. Hva partiledelsen kan fortelle fra sonderingene får derfor mye å si. Fylkesleder Marthe Strickert er heller ikke så negativ til samarbeidet slik det har vært.

– Det har vært en god avtale, syns jeg. Jeg kan ikke se annet enn at vi har fått gjennomslag for mye, sier hun.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]