Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Til helgen blir det trolig klart om Venstre er beredt til å innlede regjeringsforhandlinger eller om partiet forblir på utsiden. Internt er meningene delte.

– Vi skal finne et svar på hvilken samarbeidsform vi skal ha på borgerlig side, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Hun forbereder seg på det som kan bli en av de mest betydningsfulle talene i sin tid som partileder. Under helgens lukkede landsstyremøte vil hun på et tidspunkt åpne dørene og oppsummere situasjonen.

– Da vil dere nok få svar på mye av det dere lurer på, sier hun.

Om talen vil bli holdt lørdag eller søndag er ennå ikke avklart. Hvor omfattende og betent diskusjonen under landsstyremøtet på Hotel Bristol blir, vil trolig avgjøre dette.

Vil lytte

Grande understreker at hun leder et borgerlig parti og at det derfor er stortingsgruppa som skal fatte det endelige vedtaket om regjeringsdeltakelse.

– Men vi vil selvsagt lytte til rådene fra landsstyret, sier hun.

Innad i Venstre er meningen delte. Fylkeslaget i Sogn og Fjordane er skeptisk til å gå i regjering med Frp, mens holdningen er mer positiv i nabofylket Hordaland. I Sør-Trøndelag så vel som i Oslo er man avventende, viser en ringerunde NTB foretok mandag.

Alternativene til regjeringsdeltakelse er en ny samarbeidsavtale eller en friere opposisjonsrolle, som den Venstre har inntatt etter valget.

– Vi har hatt en debatt i partiet lenge om hvordan vi skal organisere samarbeidet på borgerlig side og hvilke saker det er viktig å få gjennomslag for, forklarer Grande.

Sonderinger

Såkalte sonderinger, uforpliktende samtaler om politiske stridsspørsmål, har pågått mellom Venstre og regjeringspartiene i hele høst. Overlegningene fortsetter denne uken.

– Det har vært konstruktive samtaler. Vi skjønner at vi må finne gode samarbeidsformer på borgerlig side også framover. Jeg kommer selvfølgelig til å gi min vurdering til landsstyret når sonderingene er sluttført, sier Grande.

På spørsmål om hva hun mener vil være de fremste fordelene ved å gå i regjering, svarer hun unnvikende.

– Argumentene for og imot regjeringsdeltakelse tar jeg med landsstyret og ikke gjennom pressen, sier hun.

Fortsatt samarbeid

Grande er tydelig på to ting foran landsstyremøtet: For det første at det borgerlige samarbeidet har gitt Venstre store gjennomslag og for det andre at samarbeidet skal fortsette.

– Vi kommer også i framtiden til å samarbeide på borgerlig side, fordi det er her Venstre får gjennomslag, sier hun.

Lærerløft, utvidet studiestøtte, vern av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, satsing på elbiler, jernbane og kollektivtrafikk, gratis barnehage for flere med dårlig råd samt økt antall kvoteflyktninger er blant seierne som Venstre-lederen trekker fram.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]