Oslo 20160310. Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland deltar på frokostmøte i regi av tenketanken Civita torsdag morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Flere partier mener hasteforslaget med skjerpede Nobel-regler sender et tydelig signal til Aps Thorbjørn Jagland om å vurdere sin stilling i komiteen.

Hasteforslaget fra Ap, SV, Sp, KrF og Venstre som blir vedtatt senere i dag, tar til orde for at vara- og stortingsrepresentanter ikke kan velges til Nobelkomiteen.

I tillegg skal det utredes om internasjonale lederverv også skal kunne virke diskvalifiserende.

Høyre stemmer imot forslagets første punkt, som ifølge Helleland er en ren «straffeekspedisjon» mot Frp og partiets kandidat Carl I. Hagen.

Men forslaget om å utrede regler som vil kunne sette bom for at kandidater i internasjonale verv kan velges til Nobelkomiteen, får partiets støtte.

Signal til Jagland

– Generalsekretæren i Europarådet vil rammes av en slik regel. Dette bør være et tydelig signal til Thorbjørn Jagland om at han bør trekke seg fra Nobelkomiteen, sier Helleland.

– Han bør vurdere sin plass i Nobelkomiteen, tilføyde han.

Høyres parlamentariske leder fulgte opp med å slå fast at dette vil kunne føre til en ny situasjon der Ap må oppnevne et nytt nobelkomitémedlem til erstatning for Jagland.

Sp og Venstre

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad er enig.

– En person som er generalsekretær i Europarådet, bør ikke sitte i Nobelkomiteen. Men når det gjelder å vurdere dette, vil vi for sittende representanter overlate til vedkommende selv å vurdere sin posisjon.

– Men det skaper unødige spørsmål om uavhengighet og også unødvendige bindinger som er vanskelig å forholde seg til, sier Arnstad.

Venstre-leder Trine Skei Grande sa seg enig med Arnstad i sitt innlegg og stilte seg med det bak oppfordringen til Jagland om å vurdere sin stilling i komiteen.

– Å tro at en posisjon som generalsekretær i Europarådet kan frikobles fra Nobelkomiteen, er ganske naivt, framholdt hun.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]