President Donald Trump is seen on the phone in the Oval Office of the White House, Monday, Dec. 4, 2017, in Washington, after he returned from a trip to Utah. (AP Photo/Alex Brandon)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

– Det vil bringe sinnene i kok, sier kong Salman på saudiarabisk TV.

Trump ringte tirsdag til Abbas, og i samtalen informerte den amerikanske presidenten om «sin intensjon om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv i Israel til Jerusalem», heter det i en uttalelse fra Ramallah.

USAs president ringte også til Jordans kong Abdullah. Kongehuset i Amman opplyser til nyhetsbyrået AFP at også han fikk beskjed av Trump om at ambassaden skal flyttes til Jerusalem.

Det kommer ikke fram av uttalelsene om Trump planlegger å flytte ambassaden umiddelbart eller på et fremtidig tidspunkt.

Abbas advarte Trump om de farlige konsekvensene en slik beslutning har for fredsprosessen, sikkerheten og stabiliteten i regionen og i verden for øvrig, opplyser Abbas’ kontor tirsdag ettermiddag.

Okkupasjon

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad», til protester fra palestinerne og resten av verden. FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning.

Trump har siden valgkampen snakket om å flytte ambassaden, men en avgjørelse har uteblitt. Nå ser det ut til at presidenten trosser advarsler fra sitt eget utenriksdepartement, i tillegg til blant andre EU og nære allierte i Midtøsten.

Brutt valgløfte

Trump skal ifølge Det hvite hus tirsdag også ta kontakt med Israels statsminister Benjamin Netanyahu før han kunngjør sitt Jerusalem-ståsted.

Trump undertegnet i juni en ny utsettelse av Kongressens vedtak fra 1995 om at USAs Israel-ambassade skal ligge i Jerusalem.

Samtlige presidenter har siden vedtaket ble fattet undertegnet tilsvarende utsettelser hvert halvår, noe Trump i valgkampen lovet at han ikke aktet å gjøre.

Trump-tale onsdag?

Trumps utenriksminister Rex Tillerson er blant dem som har erkjent at en ambassadeflytting kan få alvorlige følger for USAs forhold til muslimske land. Tillerson kom ikke med noen avklaringer da han møtte EU-topper i Brussel tirsdag, men ifølge Sveriges utenriksminister Margot Wallström kan den komme i morgen.

– Midtøsten kom opp og da påpekte han at i morgen kommer president Trump til å holde en tale der han skal gjøre rede for deres midtøstenpolitikk, sier hun.

En eventuell beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad uroer ikke bare Brussel, men også store deler av det internasjonale samfunnet.

– Det er jo katastrofalt. Det kan komme til å føre til kjempestore konsekvenser og uro. Men nå snakkes det om andre løsninger, så la oss se hva Trump sier først, sier Wallström.

Kraftige advarsler

Advarslene var kraftigere fra land i regionen.

– Herr Trump! Jerusalem er en rød linje for muslimer, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en TV-sendt tale til sitt eget parti tirsdag formiddag.

Videre advarte han advarte om at Tyrkia kan «gå så langt» som å kutte alle bånd til Israel.

Saudi-Arabia uttrykker sin «dypeste bekymring» over at Trump kan komme til å anerkjenne Jerusalem som hovedstad i Israel.

– Dette vil få alvorlige konsekvenser og vil føre til ytterligere komplikasjoner i konflikten mellom Palestina og Israel. Det vil også forhindre de pågående forsøkene på å få liv i fredsprosessen der, heter det i en saudiarabisk uttalelse tirsdag.

NTB-AFP-DPA-RITZAU

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]