A delegation of academics and human rights activists from Germany participate in a protest outside a court in Istanbul, Tuesday, Dec. 5, 2017, where Turkish academics went on trial for signing a declaration calling for end of hostilities in Turkey's southeast. The so-called "Academics for Peace", a group of academics from universities in Istanbul, are standing trial on charges of engaging in "terrorist propaganda" for signing a declaration calling for an end of hostilities against Kurdish rebels in Turkey's southeast. Many of the academics lost their jobs. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tirsdag startet rettssaken mot en gruppe akademikere som er tiltalt for terrorlovbrudd etter å ha signert et fredsopprop i den kurdiskdominerte delen av Tyrkia.

Over 1.120 tyrkiske og utenlandske akademikere hadde i utgangspunktet signert oppropet, som fordømte Tyrkias militære inngripen i den kurdiskdominerte delen sørøst i landet. Området har vært preget av dødelige sammenstøt mellom Tyrkia og forbudte kurdiske militante grupper siden 2015.

Akademikerne sier de kun kom med en bønn om fred, men påtalemyndigheten besluttet likevel å tiltale 146 av dem for å ha laget propaganda for det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK.

De første av de ti tiltalte – fra universitetene Galatasaray og Istanbul – ble stilt for retten tirsdag. Rettssaken ventes å vare helt fram til april neste år.

I en av de første høringene argumenterte en av forsvarsadvokatene med at fredsoppropet var «innenfor grensene til ytringsfriheten» og ba om frikjennelse. Samtidig hadde en rekke studenter samlet seg utenfor rettslokalet for å støtte professorene sine, med emneknaggen «ikke rør læreren min».

Dersom de blir dømt, risikerer de tiltalte opptil sju og et halvt års fengsel. I oppropet de er tiltalt for å ha signert, blir Tyrkia anklaget for en «tilsiktet og planlagt massakre» i sørøst, som aktivistene mente var «et alvorlig brudd på internasjonal lov».

Den tyrkiske rettssaken har fått kritikk fra blant annet Human Rights Watch, som mener den er et overgrep mot ytringsfriheten og et» rent misbruk av terrorloven».

NTB-AFP
(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]