South Sudanese refugees are seen at the Nguenyyiel refugee camp during a visit by U.S. Ambassador to the United Nations Nikki Haley to Gambella Region, Ethiopia October 24, 2017. REUTERS/Tiksa Negeri
annonse

Konflikter, vold og katastrofer i Afrika førte til at 15.000 nye mennesker ble drevet på flukt hver dag i årets første seks måneder, opplyser observatørgrupper.

Til sammen ble det 2,7 millioner nye internt fordrevne i Afrika i løpet av første halvår, ifølge en rapport Flyktninghjelpen og Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) la fram onsdag. I gjennomsnitt betyr det at det hver dag ble 15.000 nye internt fordrevne på kontinentet. Ved årsskiftet ble det anslått at det var 12,6 millioner internt fordrevne i Afrika.

Tallet i rapporten inkluderer ikke dem som flyktet over en grense. Ifølge FN var det 5,6 millioner flyktninger i Afrika ved slutten av 2016.

– Ødelagte liv
annonse

Antall internt fordrevne har økt kraftig i flere land der konflikter har blitt forverret i løpet av året. Det gjelder blant annet Kongo, Nigeria og Sør-Sudan. Bare i Kongo ble nesten en million mennesker drevet på internflukt i løpet av første halvår, flere enn i hele fjoråret. Den sentralafrikanske republikk opplevde en firedobling til over 200.000 som måtte forlate hjemmet sitt.

– Bak tallene skjuler det seg ødelagte liv for dem som tvinges til å forlate hjemmet sitt, ofte på svært kort og i traumatiske omstendigheter, opplyser de to organisasjonene.

– Langvarig fattigdom

Internflyktninger får ofte «lite beskyttelse og støtte fra myndighetene», heter det i rapporten. I fattige land og områder med svakt politisk styre, bor flertallet av de internt fordrevne «ekstremt utsatt og risikerer ofte å bli utsatt for ytterligere belastninger og langvarig fattigdom».

75 prosent av de internt fordreven i første halvår flyktet fra konflikt og vold, en økning fra 70 prosent året før.

– Den alvorlige og tydelig forverrede situasjonen krever handling utover humanitær bistand og at det blir tatt tak i de underliggende årsakene og langsiktige virkningene av internflukt, sier IDMC-leder Alexandra Bilak.

NTB-AFP
(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]