Oslo 20171206. Den samiske kunstneren Máret Ánne Sara har stilt ut kunstverket Pile o´Sápmi bestående av 400 reinhoder foran Stortinget på Eidsvolls plass. Samtidig møter broren hennes, den unge reindriftssamen Jovsset Ante Sara i Høyesterett for å forsvare sin rett til å leve av reindrifta, sin tradisjonelle kultur. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse

Statens bestemmelser om reduksjon av antall reinsdyr i Finnmarksvidda truer samisk kultur, mener samiske aktivister som onsdag demonstrerte utenfor Stortinget.

Denne uken møter reindriftssamen Jovsset Ante Sara i Høyesterett for å forsvare sin rett til å leve av reindrifta, sin tradisjonelle kultur. Staten har pålagt ham å slakte ned flokken til 75 rein.

Det er umulig å leve av en så liten flokk, mener Sara, som allerede har vunnet over staten i to rettsinstanser. I april besluttet departementet å anke saken til Høyesterett, som tirsdag startet behandlingen. Det er satt av to dager til saken.

annonse

– Saken er prinsipiell og berører et helt samfunn hva gjelder samiske rettigheter, kultur og framtid, sier Maret Anne Sara, som er kunstner og Jovssets søster.

Staten ønsker på sin side å få ned antall reinsdyr på Finnmarksvidda for å ta vare på beiteområdene og sikre en økologisk bærekraftig reindrift.

Onsdag holdt også sametingspresident Aili Keskitalo og leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund Ellinor Marita Jåma appell på Eidsvolls plass.

– Nå handler det om å få politisk respekt for de grunnleggende og lovfestede samiske rettighetene, heter det i en uttalelse fra arrangørene.

(©NTB)

Annonser
  • 64
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]