OSLO 20130213. Statsråd Rigmor Aasrud på vei inn til muntlig spørretime på Stortinget, onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Et forslag fra Ap om å bytte ut 24-årsregelen for å hente ektefelle med krav om seks års arbeid eller utdannelse, vil åpne for mer tvangsekteskap, hevder Frp.

– Tvert om, kontrer Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud.

Saken kommer opp til behandling i Stortinget torsdag. Der står Ap alene om et forslag om å bytte ut regelen som ble innført 1. januar i år om at begge parter må være fylt 24 år for hente ektefelle eller samboer til Norge, med et krav om seks års arbeid eller utdannelse her i landet etter fylte 18 år.

Poenget med begge modellene er å forebygge tvangsekteskap.

Bekymret for unge

Problemet med Arbeiderpartiets forslag, er at det ikke omfatter norske statsborgere, mener partiets innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim:

– Dette er de heldigvis alene om. Ap åpner med dette for mer tvangsekteskap, og forslaget står i grell kontrast til deres forsøk på å gjøre noe med æreskultur. Jeg er svær bekymret for friheten til unge jenter med innvandrerbakgrunn dersom dette blir vedtatt politikk, sier han til NTB.

Han tilføyer at han er overbevist om at en 24 år gammel kvinne er bedre i stand til å stå opp for seg selv enn en på 18 år.

– Strengere

Rigmor Aasrud som sitter i kommunal og forvaltningskomiteen for Ap skjønner ikke kritikken.

– Vårt krav er i praksis strengere, fordi det også vil omfatte mange som er eldre enn 24 år. Ofte vet vi at presset i familien for å bli gift tiltar i styrke dersom man er ugift desto eldre man er, sier hun til NTB.

Aasrud legger til at reglene for familieinnvandring uansett ikke er det eneste tiltaket mot tvangsekteskap.

– Dersom man tror at dette er det eneste som skal til for å motvirke tvangsekteskap, så er det veldig feil. Dette arbeidet handler om holdningsarbeid og mye annet, understreker hun.

– Krevende

Fra Justisdepartementet blir det påpekt at et seksårskrav vil være mer arbeidskrevende og mer komplisert å håndheve enn 24-årsregelen.

– Forslaget vil føre til at et komplisert regelverk kompliseres ytterligere, og de administrative kostnadene antas å være betydelige. Samtidig antas det at endringen vil ha «begrenset effekt dersom formålet er å bekjempe tvangsekteskap», heter det i forslaget fra regjeringen.

– Argumentet om merarbeid er vanskelig å skjønne, siden også 24-årskravet har en forutsetning om at det skal være fire års arbeid eller utdanning, sier Aasrud.

(©NTB)

Advertisements

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]