KØBENHAVN, DANMARK 20170812. Arkivfoto fra 2013 av politi og medlemmer av gjengen Loyal To Familia. Foto: Scanpix DK / NTB scanpix

Imamer fra den omdiskuterte Grimshøjmoskeen i Aarhus i Danmark har samlet kriminelle bander fra området til et meglingsmøte, skriver avisen Berlingske.

annonse

Grimshøj moské kom i søkelyset da dansk TV 2 viste tv-serien  ‘Moskeerne bag sløret‘ i 2016. I et skjult opptak kunne TV-teamet dokumentere hvordan imamen Abu Bilal lærte en studiegruppe at islamske regler tilsier at muslimer som har sex utenfor ekteskap skal straffes med steining og pisking. Han instruerte også TV 2s muldvarp i hvordan man fysisk straffer barn, der han forklarte at man skal slå for oppdragelse og læring, men ikke for voldens skyld.

Banden Black Army i Vollsmose i Odense har over lengere tid vært en del av et nettverk av gjenger i Aarhus som har fordelt de kriminelle markedene seg imellom. Black Army er en av to store bander med innvandrerbakgrunn i Danmark. Den andre store innvandrerbanden i landet, Loyal To Familia, oppsto i København i 2012. I mai 2017 utvidet de området sitt til å omfatte Aarhus. Dette førte til en rekke kamper mellom de lokale gjengene og nykommerne.  Nå kan det se ut til at flere måneder med masseslagsmål, knivstikking og skyteepisoder kan være over.

“Fredsavtale”

Oussama El Saadi, formann for Den Muslimske Sammenslutning, forteller til Berlingske at foreldre i området er redde for å miste barna sine i bandekrigene. Siden foreldrene kjenner moskeen, har de henvendt seg til den for hjelp. «Folk respekterer moskeen, og derfor har foreldrene kanskje følt at de unge ville føle mere fred og stolthet ved å megle i moskeen,» sier El Saadi videre. Han mener at på grunn av at moskéen har vært mye i mediene, og at de står fast på meningene sine, har menigheten respekt for dem. Søndag 3. desember diskuterte bandene en fredsavtale i et møte med imamer fra Grimshøjmoskeen.

Noen politikere har reagert negativt på at det er en moské, og ikke danske myndigheter, som har meglet i konflikten. Peder Udengaars, politisk talsmann for Socialdemokratiet i Aarhus kommune, er en av de som har uttalt seg om saken. «Det her er en politimessig oppgave, og det er viktig at vi holder fast ved at det er på grunn av politiets innsats vi har hatt stor suksess i forhold til å legge en demper på konfliktene som har vært i området. Vi har ikke så mye tillit til Grimhøjmoskeen. Hverken i denne saken eller i andre» sier han til TV2 Øst Jylland.

El Saadi kommenterer dette med at de kun er et siste ledd i prosessen, og at de ikke ville har kommet til en løsning uten politiets innsats «Vi har ikke makt. Vi snakker med de unge. Vi sier ikke at vi er i stedet for politiet, og at de unge skal lytte til oss – at det er vi som bestemmer. Det går ikke. Vi forstår godt at vi er i Danmark, og at der er regler her.» Han mener politikernes reaksjon skyldes at de ikke bryr seg om barna området, og at de er imot det at imamer og moskeer gjør noe.

Politiinspektør Brian Voss Olsent sier man skal være forsiktig med å tro et enkelt meglingsmøte kan føre til ro fra en dag til den neste, og at det er politiet innsats som har medvirket til at det nå er ro i området. Han sier videre til TV 2 Øst Jylland at, basert på vurderinger fra Det Nationale Efterforskningscenter, anser de ikke konflikten for å være overstått.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.