Oslo 20161104. Fylkesordførerne i Østfold, Akershus og Buskerud på pressemøte i Galleri Oslo. Der var de for å orientere om avtalen om sammenslåing av Akershus, Buskerud og Østfold fylkeskommuner til region Viken. Fra venstre: Ole Haabeth (Østfold), Anette Solli (H)(Akershus) og Roger Ryberg (Ap)(Buskerud). Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix
annonse

Fylkestinget i Østfold vedtok onsdag etableringen av den nye fylkeskommunen Viken sammen med Buskerud og Akershus.

Den nye regionen vil få til sammen 1,2 millioner innbyggere og skal være i funksjon fra 1. januar 2020, skriver Østfold fylkeskommune på sine nettsider.

Vedtaket i Østfold er i hovedsak likelydende med vedtakene fylkestingene i Buskerud og Akershus fattet i november. Vedtaket innebærer at Viken fylkeskommune får en parlamentarisk styreform.

annonse

– Den endelige beslutningen foretas av fylkestinget i Viken. Det skal, etter innføring av parlamentarisk styringsform, legges vekt på nøkternhet, åpenhet, gode vilkår for opposisjon og posisjon, samt et aktivt fylkesting, heter det i fylkestingets vedtak.

En fellesnemnd bestående av 34 medlemmer, der ni kommer fra Buskerud, ni fra Østfold og 16 fra Akershus skal forberede det nye fylket.

Hovedkontoret skal ligge ved en togstasjon vest i Akershus, nærmest mulig Oslo, skriver Østfold på sine egne nettsider. I tillegg skal Viken ha et kontor i Nedre Glomma, også det i nærheten av en togstasjon, skriver Østlandets Blad.

Onsdag ble det kjent at fylkespolitikerne i Vestfold og Telemark har kommet fram til at deres nye region skal hete nettopp Vestfold og Telemark. Også her ønsket noen navnet Viken, men dette navnet var altså allerede tatt.

(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]