Emmanuel Macron besøkte torsdag Qatars leder, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, og franske styrker stasjonert i landet. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix
annonse

Qatar kjøper franske kampfly, noe som ble kunngjort under president Emmanuel Macrons besøk i Doha.

Macron ankom Doha torsdag morgen, og han hadde blant annet samtaler med landets leder, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani.

Under møtet ble det undertegnet kontrakter til en verdi av 100 milliarder kroner, blant annet om kjøp av tolv franske Rafale-kampfly. Qatar har fra før 24 slike kampfly.

annonse

Qatar Airways opplyste samtidig at de skal kjøpe 50 passasjerfly av typen A321 fra europeiske Airbus, som ferdigstiller flyene ved sitt anlegg i Toulouse i Frankrike.

Det nasjonale flyselskapet har også sikret seg opsjon på kjøp av ytterligere 30 slike fly.

Pansrede kjøretøy

Qatar skal også kjøpe 490 pansrede kjøretøy av typen VBCI fra det franske selskapet Nexter, og det statlige jernbaneselskapet i Frankrike har sikret seg kontrakt på drift og vedlikehold av den planlagte T-banen i Doha.

Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt innførte blokade mot Qatar i juni og anklager landet for å støtte ekstremister i regionen.

De fire landene misliker også sterkt Qatars forbindelser til Iran, som landet samarbeider med om gassutvinning.

Strid

Tidligere i uka brøt et møte i Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) sammen etter få timer på grunn av striden om Qatar-blokaden.

USA har sin største militærbase i Midtøsten i Qatar og har bedt om en umiddelbar slutt på blokaden.

Rundt 10.000 amerikanske soldater er stasjonert i landet, sammen med 1.200 franske soldater som deltar i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Torsdag fikk soldatene besøk av en smilende Macron, som gikk rundt og håndhilste på flere av dem før han fikk en orientering av offiserene ved basen.

NTB-AP
(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]