Oslo 20130104. Influensavaksine, svineinfluensavaksine, vaksine, svineinfluensa, influensa, sprøyte, vaxigrip Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

Loven endres slik at det heretter skal være tilstrekkelig at én av foreldrene sier ja til at barnet skal få vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet.

– Hvis vaksinedekningen går ned, kan sykdommer som i dag er sjeldenheter vende tilbake. Det er derfor viktig å rydde av veien alt som kan hindre at barn og unge får de sikre vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Det vil framgå direkte av lovteksten at det er tilstrekkelig at én av foreldrene med foreldreansvar samtykker.

I statsråd fredag ble det vedtatt flere endringer som styrker barns rettigheter som pasienter og pårørende.

– Alle pasienter har rett til å bli hørt og sett, uansett alder. Det gjør ikke bare behandlingen bedre. Det gjør det også lettere å mestre sykdom, sier Høie.

Pårørende også for søsken

Lovteksten endres slik at det skal fremgå direkte at barn har rett til å få informasjon og at de har rett til å bli hørt når de får behandling.

Helsepersonell får plikt til å ivareta barn som pårørende også til syke søsken – ikke bare som pårørende til foreldre, som i dag. Det kan være søsken med alvorlig fysisk eller psykisk sykdom, skade eller rusmiddelavhengighet. Barn skal også ivaretas som etterlatte etter foreldre og søsken.

Rett til å bli hørt

Barn får også sterkere rett til å si sin mening om helsehjelp på egne vegne. De skal ha rett til å bli hørt når andre samtykker for dem. Når de er i stand til å danne egne meninger om egen helsehjelp, skal det tillegges vekt. Det gjelder senest fra barnet fyller sju år. Når barnet fyller tolv år, skal det legges stor vekt på hva det mener.

I tillegg kan helsepersonell unntas for plikt til å gi informasjon til foreldrene når det er tungtveiende grunner for det. Det kan for eksempel hjelpe barn som i dag vegrer seg for å fortelle om vold og overgrep fordi de frykter straff fra foreldrene. Unntaket vil gjelde uavhengig av barnets alder.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]