Oslo 20171002. Daglig passerer mengder med søppel og plast på Haraldrud gjenbruksstasjon på Brobekk i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hvert år går 950.000 tonn mikroplast ut i verdenshavene. – En av de største utfordringene havet og mennesket har stått overfor, ifølge marinbiolog.

Årlig går nærmere én million tonn mikroplast ut i verdenshavene, og mengden øker for hvert år, skriver Aftenposten.

Ifølge avisa viser nye studier at mikroplast er funnet i springvann over hele verden. På oppdrag fra VG har Norsk institutt for vannforskning (NIVA) i høst analysert stikkprøver av springvann fra elleve kommuner i Norge. Ni av dem inneholdt plast.

Ifølge beregningene til World Economic Forum vil det være mer plast enn fisk i havet i 2050. Marinbiolog Fredrik Myhre i WWF Verdens naturfond mener det er de minste plastpartiklene som bekymrer mest.

– Forskerne tror nanoplasten kan gå inn i blodomløpet og lagres i kroppen på samme måte som andre miljøgifter, som kvikksølv og PCB (klorforbindelse som nå er forbudt), sier han til Aftenposten. Myhre mener dette er en av de største utfordringene havet og mennesket har stått overfor.

I Norge rydder vi stadig mer plast, og på strandryddedagen i 2016 ble 377 tonn avfall ryddet. Det er likevel kun drøyt én prosent av vekten på rundt 34.000 tonn søppel som endte i Nordsjøen samme år.

En rekke nasjoner har nå satt i gang tiltak mot plast og mikroplastforsøpling. Blant dem er Indonesia, som har satt av én milliard dollar i året for å redusere plastsøppelet med 70 prosent innen 2025. Kina, Taiwan, Sør-Afrika, Uganda, Somalia, Rwanda, Botswana, Kenya og Etiopia har forbudt plastposer.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]