Spørsmålet stilles av Magnus Lindgren, generalsekretær i stiftelsen Tryggare Sverige, ifølge Stockholm Direkt. Naboer går sammen og bestiller vaktrunder fra vaktselskaper, neste steg er kanskje inngjerdede villaområder, mener han.
Områder der beboerne spleiser på tjenester fra profesjonelle vaktselskaper etter økende tendenser med innbrudd og uro, finnes nå blant annet i områdene Täby, Broma og Danderyd.
– Etterspørselen etter avlåste, stengte områder øker, sier Lindgren. Utviklingen har gått svært fort, for kun få år siden var det nesten litt skamfullt å snakke om dette temaet. Men i dag ser vi at flere og flere bedrifter i landet markedsfører og tilbyr nettopp «gated communities», etter inspirasjon fra USA. Jeg tror dette er en ny trend, og at vi vil se mer og mer av det i Sverige.
Sikkerhetskonsulent Dick Malmlund er tidligere sikkerhetssjef for Svensk handel og jobber blant annet med å hjelpe noen av landets rikeste famillier med personlig sikkerhet. Han tror at Stockholm er på vei mot mer inngjerding.
– Jeg er overbevist om at vi vil få det dersom ikke den stigende kriminaliteten kommer under kontroll. Det finnes jo ulike nivåer på dette, alt fra bevoktede innfartsveier, til inngjerding, murer og porter. Disse typer løsninger kommer i første omgang til å dukke opp på privat grunn, og i områder der beboerne har god økonomi, spår Malmlund.
For å få til et vellykket kriminalitetsforbegynnede miljø mener Tryggare Sverige at man må se på faktorer som belysning, tydelighet og vern, men at også at et område må ha en miks av funksjoner (boliger, arbeidsplasser og butikker) og mennesker (menn og kvinner, unge og gamle) når man bygger nytt.
– Så fort et område domineres av en gruppe mennesker har dette negativ innvirkning på tryggheten ettersom den sosiale kontrollen minsker, sier Malmlund.