EU har nå formelt opprettet det nye forsvarssamarbeidet PESCO. Samtidig lanseres et knippe med 17 prosjekter som skal fylle samarbeidet med innhold.
PESCO er en ordning der EU-land som ønsker det, kan gå sammen for å samarbeide tettere om forsvar.
Mandag tok EUs ministerråd den formelle beslutningen om å opprette forsvarssamarbeidet. Samtidig la medlemslandene fram en liste over de 17 første PESCO-prosjektene.
Lisboatraktatens Tornerose har våknet, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.
– Jeg ønsker velkommen de skrittene medlemslandene i dag har tatt for å legge grunnlaget for en europeisk forsvarsunion, sier han.
I alt 25 av EUs 28 medlemsland har meldt seg inn i klubben. De eneste som står utenfor, er Danmark, Malta og Storbritannia.
Medlemmene forplikter seg til en jevn økning av forsvarsbudsjettene.
Minst 20 prosent av pengene som brukes på forsvar, skal gå til investeringer. PESCO-landene lover også å øke bevilgningene til forskning og teknologiutvikling, i tillegg til at de skal spytte mer penger inn i EUs felleskasse.
Hvert land skal utarbeide nasjonale planer som viser hva de gjør for å nå målene. Medlemmer som gjør for lite, kan bli kastet ut.
Tredjeland som Norge står i utgangspunktet utenfor, men kan bli invitert inn i enkeltprosjekter.
De første 17 prosjektene er plukket fra en liste med nærmere 50 forslag. Det er ventet at flere prosjekter vil bli vedtatt de nærmeste månedene.
Her er noen av prosjektene:
* En europeisk sanitetstjeneste.
* Et nettverk av logistikksentre i Europa og andre tiltak for å gjøre det lettere for europeiske militærstyrker å krysse landegrensene.
* Opprettelse av felles treningssentre og kompetansesentre.
* Styrket etterretning til sjøs og ved havner.
* Styrket samarbeid om cyberforsvar.
* Samarbeid om utvikling av pansrede kjøretøyer og et nytt europeisk artillerisystem.
Det overordnede formålet er å styrke forsvarsevnen i Europa. Nye våpen skal utvikles i fellesskap, europeiske styrker skal øve og trene mer sammen, og EU skal settes i stand til å bidra sterkere til internasjonale operasjoner.
Vanlige europeere vil ikke nødvendigvis se noen forskjell, understreker en høytstående EU-tjenestemann som uttaler seg anonymt om planene.
– Den overordnede endringen på bakken blir styrket sikkerhet og styrket evne til å svare på sikkerhetstrusler, sier tjenestemannen til NTB.
Endringene vil ikke skje over natten, men de vil skje, forsikrer kilden.
– Vi vil få styrket evne til å delta i operasjoner. Det blir den store forskjellen.
(©NTB)