In this photo taken on Saturday, Dec. 9, 2017, National Anti-Corruption Bureau of Ukraine chief Artem Sytnik speaks, during an interview to the Associated press in Kiev, Ukraine. Ukraine’s anti-corruption agency has been a major symbol of reforms in the country, a key driving force behind efforts to combat endemic graft that has depleted the nation’s resources and worried Ukraine’s Western allies. But two years after its creation, the National Anti-Corruption Bureau of Ukraine (NABU) has found itself under fire from President Petro Poroshenko’s allies, who have sought to limit its operations and trim its powers. (AP Photo/Oleksandr Stashevskyi)

Frykt for hva byrået kan komme til å avsløre ligger bak gjentatte forsøk på å svekke det, mener sjefen for Ukrainas nasjonale antikorrupsjonsbyrå NABU, Artem Sytnik.

Han hevder både næringslivstopper og den politiske eliten har forsøkt å legge press på byrået og innskrenke arbeidet deres.

– Den gamle og nye eliten er ganske redde etter å ha sett at det ikke lenger er noen som ikke kan røres, sier Sytnik til nyhetsbyrået AP.

Lovforslag

Porosjenkos tilhengere og allierte i nasjonalforsamlingen har fremmet et lovforslag som åpner for at folkevalgte kan sparke NABU-lederen, dersom det er flertall for det. I dagens lovverk kan byråsjefen kun sparkes dersom vedkommende får en dom mot seg.

Siden opprettelsen i 2015 har NABU etterforsket 461 saker der forretningsfolk, offentlige tjenestemenn og dommere har vært anklaget for innblanding i korrupsjon.

Sytnik tror byråets funn i forbindelse med en etterforskning av sønnen til innenriksminister Arsen Avakov kan ligge bak det økende presset de opplever. Avakov har insistert på at sønnen er uskyldig, og han har anklaget NABU for å la seg styre av politisk press.

Sjefen i Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, har uttrykt bekymring over utviklingen i Ukraina. I en uttalelse forrige uke oppfordret hun landets myndigheter til å sikre NABUs uavhengighet, i tillegg til å opprette en egen antikorrupsjonsdomstol. Porosjenko har lovet midler til en slik domstol i neste års statsbudsjett.

Økende misnøye

Opposisjonen i landet, deriblant Georgias tidligere president Mikhail Saakasjvili, som har vært guvernør i Odessa-regionen i Ukraina, har kritisert Porosjenkos manglende evne til å slå ned på korrupsjon.

I 2016 sa Saakasjvili opp guvernørjobben og klaget over at hans innsats for å bekjempe korrupsjon ble hindret av ukrainske myndigheter. Han har flere ganger framstilt seg selv som en antikorrupsjonsaktivist i Ukraina.

Saakasjvili ble før helgen pågrepet av ukrainske myndigheter, noe som førte til at flere tusen av tilhengerne hans demonstrerte for å få ham løslatt. De krevde også at Porosjenko stilles for riksrett.

NTB-AP

(©NTB)