OSLO 20171110. Pressekonferanse med SSB-sjef Christine Meyer som sier at hun ikke har levert noen oppsigelse og at hun heller ikke har fått varsel om oppsigelse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Tidligere forskningsdirektør Kjetil Telle i SSB og ekspedisjonssjef Amund Holmsen er blant dem kontrollkomiteen inviterer til høring om SSB-striden 8. januar.

Den omstridte innvandringsforskeren Erling Holmøy står ikke på listen over navn som en enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité mener kan kaste lys over hva som skjedde da Statistisk sentralbyrå ble gjenstand for en omfattende omorganisering og fram til Christine Meyer gikk av som SSB-direktør.

– Vi legger opp til en ganske omfattende høring 8. januar. Bakgrunnen er prosessen med omstilling i SSB og det som førte til avgangen til Christine Meyer, sier komitéleder og saksordfører Dag Terje Andersen (Ap).

annonse
Ekspedisjonssjefen

Under komiteens møte tirsdag ble det bestemt å invitere både finansminister Siv Jensen (Frp) og den avgåtte SSB-sjefen Meyer.

I tillegg ønsker kontroll- og konstitusjonskomiteen at Jensen tar med seg ekspedisjonssjef Amund Holmsen. Han er øverste embetsmann i Finansdepartementets økonomiavdeling. Det er opp til Jensen om hun følger anmodningen.

– Holmsen vil ikke bli invitert som sådan, selv om vi har mulighet til det. Men vi anmoder finansministeren om at hun tar han med, sier Andersen.

Direktør og økonomer
annonse

Også Kjetil Telle, som var forskningsdirektør i SSB før han i desember gikk av for å bli ordinær forsker, vil komiteen snakke med.

– Han har hatt en sentral rolle i prosessen. I tillegg inviterer vi sjeføkonomene i LO og NHO. Vi ønsker også å høre de ansattes representant i SSB-styret, i tillegg til styrelederen i byrået, opplyser Andersen.

Både sjeføkonom Øystein Dørum i NHO og LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad advarte på et tidlig tidspunkt mot omorganiseringene i SSB.

SSB-styreleder Morten Reymert og de ansattes representant Kaja Sillerud Haugen står på listen fordi de, ifølge Andersen, har vært tett på prosessen.

Undersøke innblanding

Andersen sier at mulig politisk styring av statistikkbyrået ligger under kontroll- og konstitusjonskomiteens engasjement.

– Vi er avhengig av et objektivt og uavhengig SSB, slår han fast.

Høringen holdes etter to omfattende runder med spørsmål og svar mellom Finansdepartementet og kontrollkomiteen.

– Etter dette er det åpenbart at historiene spriker på avgjørende punkter. Et veldig viktig punkt er om Meyer har hatt støtte langt ut i de pågående omstillingene eller om hun ble advart av departementet. Det er viktig fordi jobben SSB gjør ikke skal være farget av politisk innblanding. Om enkelte forskere skal ha bestemte oppgaver, er etter vår oppfatning ikke noe departementet skal legge seg opp i, sier Andersen.

annonse
Ikke Holmøy

Komiteen har ikke diskutert å invitere navngitte forskere, heller ikke mannen bak det såkalte innvandringsregnskapet, Erling Holmøy.

– Det har ikke vært diskutert hos oss å innkalle navngitte forskere. Det er prosessen som sådan og helheten i den som blir bedt om å møte. Hans navn har jo vært nevnt som et eksempel fra Meyers side på detaljert innblanding fra Finansdepartementet. Men vi antar ikke at han selv vil ha noe å bidra med, sier Andersen.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon