Illustrasjonsbilde. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
annonse
annonse

Forsker Rune Elvik ved Transportøkonomisk institutt har tre doktorgrader fra før, men skal torsdag i ilden for å disputere for sin fjerde. Det er sjelden kost.

Elvik har publisert hele 128 vitenskapelige artikler og var redaktør av den første «Trafikksikkerhetshåndboken» som oppsummerer norsk og internasjonal trafikksikkerhetsforskning og er utgitt på fem språk, melder Transportøkonomisk institutt (TØI).

Etter å ha jobbet som trafikksikkerhetsforsker ved TØI siden 1980 har 62-åringen etter hvert fått det internasjonale kallenavnet «Mr. Traffic Safety». Han tok sin første doktorgrad i 1993 ved Universitetet i Oslo, sin andre på samme sted i 1999 og sin tredje i Danmark i 2007. Han kan dermed smykke seg med titler både som dr.polit., dr.philos. og ph.d.

annonse

Torsdag skal han disputere for sin fjerde doktorgrad og sin andre dr.philos.-grad. Temaet er forskning og verdsetting av liv og helse med utgangspunkt i den ungarske filosofen Imre Lakatos’ teori om vitenskapelige forskningsprogrammer. Den har han brukt til å rekonstruere historien til forskning om økonomisk verdsetting av trafikksikkerhet, også kjent som verdsetting av liv og helse eller beregning av ulykkeskostnader.

Elvik har imidlertid ikke noen norsk rekord i doktorgrader, selv om det er uvanlig å ha flere enn en. På listen over doktorgrader i Norge står han kun oppført med to, ettersom doktorgraden fra Danmark i 2007 ikke regnes med i den norske statistikken, skriver Universitetsavisa.

Han kan dermed oppnå tre norske doktorgrader og vil dele andreplassen på lista med to andre personer som står oppført med tre. Kun én person har tatt fire doktorgrader, alle i Norge, fra før. Rundt 180 personer har tatt to doktorgrader ved norske læresteder.

annonse

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon