This combo photo comprises of portraits of some of the Rohingya Muslim women taken during an interview with The Associated Press in November 2017 in Kutupalong and Gundum refugee camp in Bangladesh. They said they were raped by members of Myanmar's armed forces. The use of rape by Myanmar's armed forces has been sweeping and methodical, the AP found in interviews with 29 Rohingya Muslim women and girls now in Bangladesh. They were interviewed separately, come from a variety of villages in Myanmar and now live spread across several refugee camps in Bangladesh. The military has denied its soldiers raped any Rohingya women. (AP Photo/Wong Maye-E)
annonse
annonse

Jenter og kvinner fra rohingya-minoriteten er blitt utsatt for omfattende og systematiske gjengvoldtekter av sikkerhetsstyrker i Myanmar, ifølge AP.

Det amerikanske nyhetsbyrået har snakket med 29 jenter og kvinner i alderen 13 til 35 år, som alle har flyktet fra Myanmar til Bangladesh. Intervjuene styrker FNs påstand om at voldtekt er blitt brukt som «et bevisst terrorverktøy» for å utrydde den muslimske minoriteten, framholder AP.

Nyhetsbyrået har konkludert med at kvinnene og jentene er troverdige ettersom de forteller de samme motbydelige historiene, samtidig som de inneholder samme detaljerte mønster når det gjelder angripernes uniformer og voldtektsforløpet.

annonse
Ti soldater voldtok 13-åring

Overgrepene og drapene skal ha skjedd i perioden fra oktober 2016 til midten av september 2017.

Den yngste jenta er kun 13 år. Hun forteller at ti soldater stormet inn i familiens hjem i slutten av august etter at faren hennes var drept av soldater året før.

Soldatene bandt hennes to småbrødre til et tre og banket dem opp. Selv forsøkte hun å flykte, men de fanget henne, bandt armene hennes til to trær før de rev av henne smykker og klær. Da hun skrek at de måtte stoppe, spyttet de på henne. Hun beskriver smerten under den første voldtekten som uutholdelig. Alle de ti mennene voldtok henne etter tur før hun til slutt besvimte.

Båret til grensen
annonse

En eldre bror bar henne til grensen. I dag plages hun av mareritt og hun har problemer med å spise. Hun sier også at hun savner småbrødrene enormt.

– Før voldtekten var jeg pen, sier hun forsiktig.

En av de voksne kvinnene som er intervjuet, forteller at både hun og mannen sov da sju soldater tok seg inn på soverommet deres i juni. De bandt mannen hennes med et tau, mens munnen hans ble kneblet med hodetørkleet hennes. Deretter rev de av henne smykkene og klærne før de kastet henne på gulvet og begynte å voldta henne mens mannen så på.

Drepte ektemannen

Mannen greide å få skjerfet vekk slik at han kunne rope, men da ble han skutt av en soldat, mens en annen skar over strupen hans.

Kvinnen forteller at soldatene satte fyr på huset etter å ha dumpet henne naken utenfor. Hun ble reddet av naboene. To måneder senere oppdaget hun at hun var gravid.

I september begynte marerittet igjen mens hun lå og sov i et nabohus. Fem soldater brøt seg inn, skar over strupen på en fem år gammel gutt før de drepte faren hans. Hun ble voldtatt av to menn, venninnen av tre. Etter at soldatene dro, ble de to kvinnene liggende på gulvet i flere dager før de flyktet til Bangladesh. Hun sier hun er fast bestemt på at hun vil elske barnet hun er gravid med.

Avviser alt

Utenlandske journalister får ikke lov til å reise inn i delstaten Rakhine vest i Myanmar, noe som har gjort det vanskelig å få bekreftet rohingyaenes historier og massive overgrep. Militæret i Myanmar har heller ikke svart på APs henvendelser, men i november avviste hæren alle overgrepsanklager i en intern rapport.

I september arrangerte regjeringen i Myanmar en pressetur i Rakhine. Da svarte landets grenseminister, Phone Tint, slik på spørsmålet om rohingyaenes voldtektsanklager:

annonse

– Disse kvinnene hevder at de ble voldtatt, men se på utseendet deres, synes du de er attraktive nok til å bli voldtatt?

Sterke FN-anklager

Siden den siste militæroperasjonen ble innledet i slutten av august, har over 620.000 rohingyaer flyktet til Bangladesh. FN har anklaget Myanmar for etnisk rensing og mener forfølgelsen av den statsløse folkegruppen har elementer av folkemord.

APs intervjuundersøkelse er gjort med støtte fra Pulitzer Center on Crisis Reporting. De intervjuede kommer fra en rekke ulike landsbyer i Rakhine, og de har latt seg intervjue hver for seg.

NTB-AP
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon