Professor Ragnar Torvik mener fallende boligpriser og rekordhøy gjeldsbelastning hindrer Norges Bank i å øke renten raskt eller mye.
De fem økonomene i Dagens Næringslivs rentepanel er ikke bekymret over utviklingen i boligmarkedet de siste månedene. Men de understreker at Norges Banks hovedstyre må ta hensyn til boligprisfallet på rentemøtet til torsdag, skriver avisen. Styringsrenten har vært uendret siden den ble satt ned til 0,5 prosent i mars 2016.
– Boligprisfallet gjør at rentefesten varer lenger, sier NTNU-professor Ragnar Torvik, som tror det går minst ett år før renten i det hele tatt blir økt.
Boligprisene har falt i sju av de siste åtte månedene, justert for normale sesongvariasjoner. Ingen av de fem økonomene i rentepanelet er bekymret over den utviklingen.
Professor Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI mener det vil være riktig å holde renten uendret på torsdagens rentemøte, blant annet for å se hvordan boligmarkedet utvikler seg.
– Men hvis boligprisfallet stabiliserer seg, blir det viktig å få normalisert renten, sier Bjørnland, som også advarer mot å holde renten lav i lang tid og minner om at det alltid vil komme nye kriser som må håndteres.
Med utgangspunkt i Norges Banks anslag for årets prisvekst og rentefradraget på skatten, kommer Aftenposten fram til at det i realiteten er tilnærmet gratis å låne penger.
– Med lave renter blir folk svært villige til å låne penger. Samlet gjeld som andel av samlet inntekt har steget lenge, og fortsatt lave renter taler for at det vil fortsette, sier professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til avisen.
Selv om Norges Bank øker styringsrenten tre-fire ganger de neste tre årene, vil den reelle lånekostnaden etter skatt være godt under 1 prosent.
(©NTB)