STOCKHOLM 20051222 Det svenske Migrationsverkets lokaler i Solna. Mandag ble det avslørt at personalet ved avdelingen i Solna feiret med champagne da en russisk familie, som har et svært sykt barn, ble utvist fra Sverige. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
annonse
annonse

Programmet Ekot i Sveriges Radio har avslørt hvordan personer og nettsider systematisk selger falske asylhistorier til personer som ønsker oppholdstillatelse i Sverige.

– Jeg hadde fått avslag og var redd for å bli utvist til Iran, så fikk jeg høre om at det fantes de som kunne hjelpe meg med å få asyl, sier «Hamid», en av de som har kjøpt seg en asylhistorie.

– Jeg fikk kjøpe en regimekritisk blogg som hadde vært aktiv i flere år. Jeg fikk ta over den, og så hjalp de meg med å oppdatere den som om den alltid hadde vært min, forteller «Hamid».

annonse

«Hamid» fikk oppholdstillatelse med sine nye falske bevis. Det var først da han var på plass i Sverige at han fikk høre om tjenesten.

Det er mer utbredt enn som så, Ekot fikk kontakt med en mann som står bak en nettside som tilbyr falske asylhistorier mot betaling, og hjelp til å få visum på falskt grunnlag.

– Vi fikser det som trengs, lover mannen i telefonen.

annonse

Prisen på pakken er rundt 60 000 svenske kroner.

– Det er 100 prosent sikkert at det vil lykkes, sier mannen.

Det er usikkert hvor mange som lykkes, men Ekot fant blant annet tre saker i Sverige der de asylsøkende selv forteller at de har kjøpt sin bakgrunnshistorie. Men det er en risiko for at denne typen handel slår tilbake mot de asylsøkende selv. Både fordi det generelt øker mistilliten til asylsøkere, og fordi asylsøkere kan lures til å betale for fabrikerte historier som enkelte ganger kan minske heller enn øke deres sjanser for å få oppholdstillatelse, sier vitner som Ekot har snakket med.

Virksomheten drives fra en hel rekke forskjellige nettsider, og det finnes lignende tjenester for de som vil søke om opphold i for eksempel USA, Storbritannia eller Tyskland.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon