Oslo 20170705. VG, Dagbladet, NRK og TV 2 står bak faktasjekktjenesten Faktisk.no som lanseres onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er av og til litt forvirrende å forstå hva Faktisk.no egentlig vil. Nå er det Sylvi som har skrevet på Facebook i forbindelse med SSB-rapporten om innvandrere og kriminalitet. Kritikken går ikke på hva hun skrev, men at hun brukte et illustrasjonsbilde med ujusterte tall.

Det hun skrev var riktig:

– De aller fleste innvandrere er ikke kriminelle. Likevel er de mer kriminelle enn den øvrige befolkningen. Jeg synes det er nedslående at flyktninger som har fått beskyttelse, husvære og alle muligheter i Norge begår mer kriminalitet enn befolkningen ellers. Et minstekrav til alle som kommer hit er at man følger norsk lov. Det er urovekkende at 2. generasjonsinnvandrere er mer kriminelle enn sine foreldre. Dette er noe vi må diskutere, og ikke sminke bort.

annonse

Men under teksten var det et illustrasjonsbilde, det var ikke oppgitt noen tall, men det var noen søyler som viste at innvandrere og deres etterkommere var mer kriminelle enn nordmenn. Dette ble det laget sak på av Faktisk.no. Men litt lenger ned i kritikken så nevnes det at NRK, TV2 og Aftenposten også brukte ujusterte tall.

Statistikken kan justeres, tar man antall kriminelle og deler på antall folk så får man et tall, men innvandrere har en skjev alders- og kjønnsfordeling, det er en stor overvekt av unge menn. Siden eldre, kvinner og barn ikke er så kriminelle som unge menn, så vil statistikken se bedre ut om den blir justert.

Ut fra annen statistikk så vet man at unge menn er mer kriminelle enn den øvrige befolkningen. Så burde vi isteden ha påpekt nettopp det som et argument mot å ta imot slike asylsøkere?

annonse

Faktisk.no spurte innvandrings- og integreringsministeren om hun synes det gir et riktig bilde å bare bruke ujusterte tall og fikk følgende svar:

– At man justerer for alder og kjønn bygger på en forutsetning om at innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre på et eller annet tidspunkt skal bli lik som den øvrige befolkningen i alderssammensetning og kjønn. Dette er lite trolig at vil skje i overskuelig fremtid.

Listhaug har rett. Det er antallet lovbrudd som er interessant, og så kan man sikkert korrigere for alle mulige ting, enten det er utdanning, kjønn, alder, hvor man er bosatt, økonomien til dine foreldre og det som måtte være. Det blir ikke mindre kriminalitet av den grunn, man bare sminker seg ut av kjernen av spørsmålet. Jeg kan skjønne det er ubehagelig og politisk ukorrekt, men det er fortsatt det mest ærlige.

Fatisk.no intervjuet en av de som har skrevet rapporten.

Han likte heller ikke ujusterte tall og forklarte at andregenerasjon er mer kriminelle fordi de er ennå unge og unge menn er mer kriminelle. At en bør sammenlikne alder og kjønn for å få et mer nyansert bilde.

Så spurte de en forskningssjef i Norsk Regnesentral. Han hadde ikke lest rapporten, men ville nok ha brukt justerte tall.

annonse

Faktisk.no utdelte ikke noen dom i denne sak, men de ville nok helst sett at justerte tall blir brukt på Facebook.

Bank i bordet: Faktisk.no har nå konkludert med at en overvekt av innvandrerne er unge menn. Det er tross alt en milepæl.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon