
EU dekker bordet for handelssamtaler. Men måltidet kan ikke tilberedes før Storbritannia har bestilt noe fra menyen, understreker stats- og regjeringssjefene.
«Fortida er historie, framtida – et mysterium», skrev Litauens president Dalia Grybauskaité på Twitter fredag morgen.
Hun la ut et bilde av seg selv på EUs hovedkvarter i Brussel, der stats- og regjeringssjefene var samlet til dag to av sitt siste toppmøte før jul.
På møtet var det ventet en offisiell beslutning om å gå videre til fase to av forhandlingene med Storbritannia.
Det betyr samtaler om en framtidig handelsavtale. Men før disse diskusjonene kan komme i gang på skikkelig, vil EU vite mer om hva slags avtale Storbritannia ønsker.
– Jeg mener første store skritt må være at Storbritannia sier veldig tydelig hva landet vil ha. I klare ordelag, sa Maltas statsminister Joseph Muscat på vei inn til møtet.
NTB har fått tilgang til et utkast til vedtak fra møtet. Stats- og regjeringssjefene «ber Storbritannia om å sørge for mer klarhet om sin posisjon når det gjelder rammeverket for det framtidige forholdet», heter det der.
I fase én av brexitforhandlingene er det kun vilkårene for selve skilsmissen som er blitt diskutert.
Disse forhandlingene er nå kommet langt nok til at EU mener det er på tide å gå videre til neste fase, som også vil inkludere diskusjoner om overgangsordninger og en framtidig handelsavtale.
Det store spørsmålet er hva slags handelsavtale britene ser for seg. Storbritannias statsminister Theresa May har allerede gjort det klart at britene vil gå ut av EUs indre marked, som også Norge er med i, og EUs tollunion.
Det britene da sitter igjen med, er en frihandelsavtale à la avtalen Canada inngikk med EU i fjor, signaliserte EUs sjefforhandler Michel Barnier i forrige uke.
Men britene ønsker mer. Brexitminister David Davis har sagt at målet er «Canada pluss pluss pluss».
EUs president Donald Tusk tror handelssamtalene vil bli mer krevende enn diskusjonene om selve skilsmissen.
– Jeg er ikke i tvil om at den virkelige testen på samholdet vårt vil være fase to i brexitsamtalene, sa Tusk da han ankom til toppmøtets første dag.
Mens noen EU-land ønsker en så omfattende handelsavtale som mulig med Storbritannia, mener andre at EU bør holde igjen.
– Det ser ut til å være ganske ulike syn på hvordan den avtalen skal se ut. Fra et irsk synspunkt ønsker vi at det skal være så likt dagens forhold som mulig, men det er ikke nødvendigvis alle som er enige i det, sa Irlands statsminister Leo Varadkar foran fredagens møte.
Barnier deltok på diskusjonen mellom EU-lederne.
– Jeg tror det vil være nyttig at han er i rommet. Han kan da lytte til medlemslandene og få kjennskap til deres følsomheter og synspunkter, sa en EU-tjenestemann anonymt om møtet.
Ifølge tjenestemannen var det ikke ventet noen opphetet diskusjon mellom stats- og regjeringssjefene.
Det er ventet at EU og Storbritannia først vil konsentrere seg om å diskutere overgangsordninger. EU tar sikte på å legge fram mer detaljerte retningslinjer for disse samtalene i januar.
Samtidig skal det startes sonderinger om handel. Her er det ventet mer detaljerte retningslinjer fra EU i mars, forutsatt at britene innen den tid kommer med mer informasjon om hva slags avtale de vil ha.
NTB-Johan Falnes
(©NTB)