Dutch politician, founder and the current leader of the Party for Freedom Geert Wilders delivers a speech during the conference of European anti-migrant parties from the Europe of Nations and Freedom (ENF) Group in the European Parliament, in Prague, Saturday, Dec. 16, 2017. (Vit Simanek/CTK via AP)
annonse
annonse

Toppene blant Europas hardline-partier mot muslimsk innvandring møttes til samtaler i den tsjekkiske hovedstaden Praha lørdag, deriblant franske Marine Le Pen og nederlandske Geert Wilders. Det resulterte verken i gateslag, hærverk, slåsskamper med politi eller forsøk på å ødelegge møtet. Kun rundt 300 fredelige demonstranter, inkludert en bulldog, møtte opp foran møtehotellet for å protestere. Et anslag en av demonstrantene var enig med Resetts reporter i.

De møtte opp et par timer før møtet med lederen for det tsjekkiske partiet, Partiet for frihet og direkte demokrati, Tomio Okamura, Le Pen, Geert Wilders og representanter det østerrikske Frihetspartiet, Lega Nord i Italia, UKIP i Storbritannia og andre liknende partier, med fellesnevner anti-islam, anti-innvandring, anti-EU og bevaring av nasjonalstaten, presenterte seg for begeistrede medlemmer av Okamuras parti i møtesalen på Top Hotel.

Masseinnvandring må unngås

annonse

Der ble det viftet med flagg og vimpler mens Geert Wilders at han håpet at Tsjekkia ville fortsette å lukke dørene til det han beskrev som masseinnvandring. «Masseinnvandring må unngås, selv om vi må bygge en vegg», sa han til journalister under pressekonferansen forut for møtet. Le Pen karakteriserte den veien Europa nå er inne i som historisk.

Politiet lot demonstrantene på utsiden slippe helt frem til sperringene foran hotellinngangen. Der slapp ingen gjennom uten å vise pressekort og legitimasjon eller være forhåndspåmeldte medlemmer av arrangørpartiet. Hotellet var hundre prosent overtatt av det nasjonalistisk anti-islam partiet som gjorde valgskred under parlamentsvalget i oktober og ble Tsjekkias tredje største parti, med hjelp av slagordet: Nei til islam, nei til terror.

Møtedeltakerne måtte gå spissrotgang mellom demonstranter, men ingen forsøkte å hindre dem i å komme inn. Demonstrantene, for det mest voksne mennesker, nøyde seg med å pipe dem ut. Det affiserte ikke møtedeltagerne nevneverdig så det ut til.

Resett snakket med flere av demonstrantene. De hevdet at demonstrasjonen ikke var planlagt av noe spesielt parti eller noen organisasjon. Flere av demonstrantene viftet likevel med flagget til Piratpartiet, et parti som etter valget ble det dominerende partiet på den tsjekkiske venstresiden og kom inn i nasjonalforsamlingen for første gang.

annonse

Utenlandske demonstranter

En demonstrant fortalte at han var fra Ukraina, enn annen at også han ikke var tsjekkisk. Det mest i øye fallende ved demonstrasjonen var de mange EU-flaggene det ble viftet med. Åpenbart for å demonstrere mot de europeiske høyrepartienes negative EU-syn. Noen demonstranter hadde med seg hjemmelagde plakater. Blant slagordene var: «Et hatfritt Europa», «Sannheter og kjærlighet trumfer løgn og hat», «nei til rasisme» og «fortell Putin at Europa ikke er til salgs».

Ifølge den tsjekkiske partilederen ble konferansen arrangert for å drøfte opprettelsen av en felles gruppe i Europaparlamentet.  Men det kom lite nytt frem på pressekonferansen og under møtet. Flere av de deltagende partilederne har møtt hverandre flere ganger tidligere, og der er ofte gjestetalere under hverandres landsmøter.

Det nye var møtebyen som ble valgt, og at nye partier i sentral og Øst Europa nå trekkes tettere med i samarbeidet. Møtet ble sikker lagt til Praha fordi det her aldri er voldelige demonstrasjoner eller protester mot anti-islam-politikere, mente en av demonstrasjonene utenfor hotellet.

Den franske avisen Le Monde mener, ifølge den tsjekkiske TV-stasjonen Ceske Noviny at møtestedet for konferansen om en felles gruppe i EU-parlamentet ble lagt til Praha fordi man ønsket å synliggjøre suksessen til Partiet for frihet og direkte demokrati.

annonse

Mens det tyske telegrambyrået DPA mener de EU-kritiske partiene i Europa ved å støtte det tsjekkiske partiet ønsker å styrke EU-motstanden i Tsjekkia, som man håper kan bli det neste landet som vil melde seg ut av unionen.

Under pressekonferansen i Praha gjorde Wilders det klart at han ønsker Nederland ut av EU. Det vil føre til bedre sikkerhet og økt suverenitet og uavhengighet, mente han. “Vi vil samarbeide, men mellom suverene stater,” sa han.

En partileder som gjerne skulle ha vært til stede i Praha i helgen var den østeriske lederen for Frihetspartiet Heinz-Christian Strache, men han var opptatt av å presentere resultatet av regjeringsforhandlingene i sitt hjemland. Fredag ble det klart at Frihetspartiet blir en del av den østeriske regjeringen. En annen representant fra partiet deltok imidlertid under møtet.

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon