Stadig flere baker sine egne julekaker

En undersøkelse viser at 62 prosent av oss baker ett eller flere kakeslag i år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stadig flere nordmenn velger å bake kakene sine selv til jul. Mer enn seks av ti baker ett eller flere kakeslag til jul i år, viser en ny undersøkelse.

Undersøkelsen er utført av Sentio for Nationen , og den viser at 62 prosent av de spurte baker ett eller flere kakeslag i år. I tilsvarende undersøkelse i 2013 var det tallet 57.

– Trenden er klar. En vekst på fem prosentpoeng på selvbakst til jul over fire år bekrefter inntrykket vi som arbeider med kostutvikling og matkultur har etter å ha reist land og strand rundt med kurs og foredrag, sier mathistoriker og kokebokforfatter, Bodil Nordjore.

Men sju slag? Ifølge undersøkelsen er det kun 1 av 20 (5 prosent) som holder fast på tradisjonen om sju selvproduserte kakeslag til jul. Aldersgruppen 25 til 35 er flittigst: 7 prosent tar den helt ut med sju sorter.

Den største aldersgruppen med hjemmebakere er 18 til 22 år med hele 77 prosent. Mellom 23 og 35 år er tallet 63 prosent.

– Høytid og familiesammenkomst betyr enormt mye for de unge i dag – og da er selvsagt hjemmebakte kaker status. Stadig flere småbarnsforeldre velger også å involvere barna i deler av julebaksten og annen matkultur, sier Nordjore.

(©NTB)


Publisert: des 17, 2017 @ 7:33 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Torgunn

  Kjøpekakene får mistenkelig fort en bismak og blir uspiselige. Hva er de egentlig laget av?
  Og hvor der de laget? Hjemmelagende kaker varer «helt til påske», om de ikke blir oppspist ganske fort.

  • mikon

   Ja det er så sant som det er sagt. 🙂

 • selma

  Dette kaller jeg en gladmelding ! Det er oppmuntrende å se at de unge leder an i å holde julens baketradisjoner ved like.Om man ikke lager alle sju sortene er kanskje avhengig av tid og overskudd? Jeg synes det spiller mindre rolle.
  Vi som er eldre, baker også selv. Kjøpekaker uten smak frister meg ikke. Barnebarnet på 26 baker SINE sorter, og i år får hun litt ekstra av meg.
  Jeg har mange gode minner fra egen barndom, da vi fikk smake avskjær fra goro, eller til nød de kakene som ikke ble «perfekte». Boksene ble forøvrig beseglet, og satt i spiskammeret så ingen skulle tjuvsmake.
  En annen tradisjon var «mølje». Når lammerullen skulle kokes, ble det fin kraft. Vi la flatbrød i en tallerken og helte kraft over, veldig godt.
  Tidene endres, samfunnet moderniseres. Jeg har i høst brukt mye tid på å skrive om barndom og oppvekst. Endringene er så store at slekten min bør få vite hvordan det var å vokse opp i Norge like etter krigen.

 • Richard Krogstad

  Selv brygger jeg øl, baker rispuffer, mor monsen og fyrstekake – samt lager marsipan. Hun jeg er sammen med baker berlinerkranser, kokosmakroner, sandnøtter og bordstabelbakkels. Kanskje det blir karameller og sirupssnitter også i år sammen med brente mandler.

  • selma

   WOW !