Sveriges statsminister Stefan Löfven er uenig med EUs president Donald Tusk om asylkvoter. Foto: Erik Simander / TT / NTB scanpix
annonse
annonse

– Sex skal være frivillig. Er det ikke frivillig, er det ulovlig, sier statsminister Stefan Löfven, som presenterte lovforslaget på en pressekonferanse lørdag sammen med visestatsminister Isabella Lövin og justisminister Morgan Johansson.

Loven om samtykke skal ifølge den svenske regjeringen medføre økt tydelighet i samtykkeparagrafen i voldtektsloven, slik at en person i ethvert nytt moment i sexakten skal si ja eller vise vilje til å være med.

Loven innebærer i praksis at flere handlinger vil bli regnet for å være voldtekt, og at strafferammene økes.

annonse

Forslaget kommer i kjølvannet av den internasjonale #MeToo-kampanjen som ruller verden over, og skal etter planen gjelde fra 1. juni.

– Antallet kvinner som utsettes for seksualforbrytelser øker, sier Johansson, som poengterer at det i loven blant annet innføres nye prinsipper om «uaktsomhet».

Allerede i dag kan en gjerningsmann i de fleste tilfeller der samtykke mangler dømmes for voldtekt. Siden 2005 har begrepet blitt utvidet i flere omganger for å omfatte flere gjerninger.

annonse

Lignende forslag har også kommet i Danmark, men ble nedstemt i Folketinget i april i år.

NTB-TT-Ritzau

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon