In this undated video grab provided by the RU-RTR Russian television via APTN in Moscow, Russia, Friday, Dec. 15, 2017, Russian Federal Security Service (FSB) operatives detain a suspected member of the Islamic State group's cell in St. Petersburg, Russia. The FSB said Friday the suspects were plotting a suicide bombing and a series of other explosions in the city's busiest areas this coming weekend. (Russian Federal Security ServiceAP video via AP)
annonse
annonse

I en telefonsamtale søndag gikk Putin utenom tradisjonen og takket sin amerikanske kollega for informasjonen han fikk fra CIA tidligere i uken.

Det hvite hus bekreftet senere at Trump etter samtalen ringte CIA-direktøren og gratulerte ham.

annonse
Reddet mange liv

Ifølge Putin førte informasjonen til at den russiske sikkerhetstjenesten FSB kunne spore opp og pågripe en gruppe personer mistenkt for å planlegge bombeangrep mot Kazan-katedralen, handelsdistriktet og andre mål i byen St. Petersburg.

Dette skal være de sju som ble pågrepet i en aksjon fredag. De skal ha planlagt å utføre selvmordsaksjoner lørdag, og var ifølge FSB tilknyttet en celle av islamistgruppen i IS.

Politiet konfiskerte et stort antall eksplosiver til hjemmelagde bomber, våpen, ammunisjon og ekstremistlitteratur i forbindelse med aksjonen mot gruppen.

– President Trump satt pris på samtalen og sa til president Putin at hele USAs etterretningstjeneste var fornøyde med å ha hjulpet til å redde så mange liv, sier Det hvite hus.

annonse
Deler informasjon

Putin forsikret også Trump om at russiske etterretningstjenester vil dele enhver informasjon de plukker opp om mulige terrortrusler i USA, slik de alltid har gjort.

Telefonsamtalen mellom de to lederne er den andre denne uka. Torsdag ringte Trump for å takke Putin for å ha «anerkjent USAs sterke økonomiske prestasjoner» i en tale på russisk TV.

De to snakket også om mulige måter de kunne samarbeide om å løse Nord-Korea-problematikken på, ifølge Det hvite hus.

Russiske IS-krigere

– Min jobb var å lage bomber med flasker og splinter, sier en 18-åring som er blant de pågrepne, i en video FSB har delt.

De pågrepne kommer fra Nord-Kaukasus i Russland, unntatt en som er fra den tidligere sovjetstaten Tadsjikistan.

annonse

I 2015 anslo russiske myndigheter at 2.900 russiske statsborgere hadde reist for å bli med i ekstremistgruppen IS.

I april ble 16 drept og over 50 skadd av en selvmordsbombe på T-banen i St. Petersburg.

NTB-AP-AFP

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon