In this undated video grab provided by the RU-RTR Russian television via APTN in Moscow, Russia, Friday, Dec. 15, 2017, Russian Federal Security Service (FSB) operatives detain a suspected member of the Islamic State group's cell in St. Petersburg, Russia. The FSB said Friday the suspects were plotting a suicide bombing and a series of other explosions in the city's busiest areas this coming weekend. (Russian Federal Security ServiceAP video via AP)

I en telefonsamtale søndag gikk Putin utenom tradisjonen og takket sin amerikanske kollega for informasjonen han fikk fra CIA tidligere i uken.

Det hvite hus bekreftet senere at Trump etter samtalen ringte CIA-direktøren og gratulerte ham.

Reddet mange liv

Ifølge Putin førte informasjonen til at den russiske sikkerhetstjenesten FSB kunne spore opp og pågripe en gruppe personer mistenkt for å planlegge bombeangrep mot Kazan-katedralen, handelsdistriktet og andre mål i byen St. Petersburg.

Dette skal være de sju som ble pågrepet i en aksjon fredag. De skal ha planlagt å utføre selvmordsaksjoner lørdag, og var ifølge FSB tilknyttet en celle av islamistgruppen i IS.

Politiet konfiskerte et stort antall eksplosiver til hjemmelagde bomber, våpen, ammunisjon og ekstremistlitteratur i forbindelse med aksjonen mot gruppen.

– President Trump satt pris på samtalen og sa til president Putin at hele USAs etterretningstjeneste var fornøyde med å ha hjulpet til å redde så mange liv, sier Det hvite hus.

Deler informasjon

Putin forsikret også Trump om at russiske etterretningstjenester vil dele enhver informasjon de plukker opp om mulige terrortrusler i USA, slik de alltid har gjort.

Telefonsamtalen mellom de to lederne er den andre denne uka. Torsdag ringte Trump for å takke Putin for å ha «anerkjent USAs sterke økonomiske prestasjoner» i en tale på russisk TV.

De to snakket også om mulige måter de kunne samarbeide om å løse Nord-Korea-problematikken på, ifølge Det hvite hus.

Russiske IS-krigere

– Min jobb var å lage bomber med flasker og splinter, sier en 18-åring som er blant de pågrepne, i en video FSB har delt.

De pågrepne kommer fra Nord-Kaukasus i Russland, unntatt en som er fra den tidligere sovjetstaten Tadsjikistan.

I 2015 anslo russiske myndigheter at 2.900 russiske statsborgere hadde reist for å bli med i ekstremistgruppen IS.

I april ble 16 drept og over 50 skadd av en selvmordsbombe på T-banen i St. Petersburg.

NTB-AP-AFP

(©NTB)

[email protected]

Advertisements

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]