Skjermdump fra YouTube
annonse
annonse

The Middle East Media Research Institute TV Monitoring Project (MEMRI-TV) har løftet frem en video spilt inn da predikanten Haitham al-Haddad besøkte Norge i april i år hvor han deltok på det islamske arrangementet på Peace Conference Scandinavia 2017.

Al-Haddad er en omstridt, islamsk lærd av palestinsk herkomst som også tidligere har skapt reaksjoner ved sine besøk i Norge. I 2013 uttalte daværendeordfører Libe Rieber-Mohn at Haitham al-Haddad i sitt tidligere virke har «formidlet hatretorikk blant annet mot jøder og homofile, samt legitimert kjønnslemlestelse og barneekteskap.» Islam Net har imidlertid invitert ham flere ganger.

I dette intervjuet tar al-Haddad avstand fra at europeiske muslimer skal slutte seg til kampklare jihadist-organisasjoner i utlandet, som IS. Han sier at «mange av dem [muslimsk ungdom] lever i dette landet, som nordmenn. [Men] de føler ikke at de er nordmenn. De føler ikke at de har et ansvar for dette landet. De føler ikke at de er europeere. De føler ikke at de har et ansvar overfor Europa.»

annonse

Al-Haddad forklarer at denne fremmedgjøringen fra Europa er det som gjør IS attraktiv. Og IS var flinke til å lokke folk. IS sa; «Ja, forlat dette vantro (kuffar] landet. Forlate dem! Kom til oss. Dere kan ikke implementere sharia der, men vi har gjort det. Disse landene er ikke deres land.»

Fremmedgjøringens logikk

Hver dag ser muslimsk ungdom at «media angriper dem, politikerne angriper dem. Deres religion blir demonisert,» sier al-Haddad. Hver dag får man spørsmålene: «Tror du på sharia? Mener du at homoseksualitet bør være forbudt? Støtter du IS? Hva mener du om kvinners rolle? Tror du på ditt og datt.» Og da, sier al-Haddad, «hva tror du skjer med en ung, pietistisk, praktiserende muslim? Han kommer til å si: Nei, til syvende og sist er ikke dette mitt land.»

annonse

Og da vil denne muslimen få et problem med å føle tilhørighet. «Hvem er jeg? Hvem tilhører jeg?» Og som et resultat av dette, når han blir utsatt for IS og liknende gruppers propaganda, og de sier til ham: «Du hører sammen med oss,» så vil han «med føyelighet slutte seg til dem.»

Islamiseringen av Europa gjennom «demokratiske» metoder

Haitham al-Haddad har en annen utvei enn IS for de muslimene han taler til. «Vi bærer på lyset for hele menneskeheten,» sier han, «og ved Allah, vi kommer ikke til å bringe lys til menneskeheten med mindre vi føler at vi står i ledelsen for de menneskene som vi lever blant.»

«Vi har et ansvar,» sier han. «Og det ansvaret er å bringe lyset til dem, og lys til individene og til systemet også.»

Al-Haddads løsning minner om den som mange forbinder med Muslimbrødrenes strategi, nemlig å jobbe innenfra samfunnet og bruke de demokratiske institusjonene. Å endre lovene slik at de blir «muslim-vennlige lover,» som han kaller det. Han latterliggjør de muslimene som, når de blir spurt, blir defensive og sier «nei, nei, nei, vi vil ikke det». Og han forklarer denne benektelsen med at muslimene i Europa da er redde for at ikke-muslimene tror at de dermed «vil ta over Europa.»

Men da ser man det som noen negativt å ta over Europa, sier al-Haddad. Men å ta over Europa betyr ikke å ta det over med militær makt. «Nei, nei, nei,» sier han om de militære virkemidlene «Vi vil ikke det, og det kommer ikke til å virke heller. Men det vi vil, er å bringe lys til alle europeerne, slik at europeerne selv bestemmer seg for at de ønsker islam, og at de vil ha islamske verdier og islamske lover.»

Al-Haddad: «Jeg burde ikke akseptere vestlige verdier. Jeg burde si at vestlige verdier bør inkludere islamske verdier fordi islam er fullt og helt en del av Europa. Full stopp.»

Han fortsetter: «Og når noen utfordrer oss med noe, slik som: dere muslimer tror det og det, dere vil ta over, dere vil islamisere Europa – og vi benekter det, defensivt,» sier han, så bør man som muslim heller si: «Hør her, dere får ikke påføre meg deres verdier, og jeg får ikke påføre dere mine verdier. Vi er alle partnere på dette kontinentet. (…) Vi er borgere her, og vi er ikke gjester.»

annonse

Jus, journalistikk, politikk

«Vi vil at flere skal studere jus. Vi vil at flere skal studere jus, for hvis vi ikke kjenner lovene, kan vi heller ikke kjempe for rettighetene våre. Og vi vil ha flere unge mennesker [muslimer] inn i politikken. [Pause] Vi vil ha flere mennesker involvert i journalistikk. Ikke sitt passive,» formaner han forsamlingen. «Mine kjære brødre og søstre: Islam har spredt seg over hele verden. Islam har spredt seg til mange land uten at en dråpe blod ble spilt.»

Intensjonen er der, gjennomføringsevnen er mer uviss.

Utdraget av talen som er gjengitt, kan du se her:

https://www.youtube.com/watch?v=OGgD2eI_ki0

 

 

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon