Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fotografert da han møtte soldater på øvingsfeltet på Rena militærleir i oktober. Han benekter at ordningen med erstatning til krigsveteraner er strammet inn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tidligere militærpsykolog Trond Haug tror de fleste norske krigsveteraner unnlater å oppsøke hjelp, og frykter at mange tyr til alkohol og selvmedisinering.

annonse

– Forsvaret har flotte seremonier for soldater som dør og soldater som får medaljer. Men de som ligger midt imellom – soldater med mentale skader som ikke vises så godt – blir ikke like godt ivaretatt, sier Haug til Klassekampen.

Han gikk av med alderspensjon i 2011 etter 24 år som militærpsykolog i Forsvaret. I dag utreder han krigsveteraner som en del av en prosess for å søke erstatning for psykiske senskader hos norske krigsveteraner etter operasjoner i utlandet.

Haug mener det er et stort problem at mange underrapporterer psykiske problemer, og sier årsaken kan være at de ønsker å beholde sin operativitet og mulighet til å ta nye oppdrag.

En av Forsvarets erstatningsordninger omfatter soldater som tjenestegjorde i perioden 1978 til 2009. Ifølge Haug dreier det seg om rundt 45.000 soldater, men bare 607 av dem – 1,3 prosent – hadde i fjor høst meldt inn krav. Det er et usannsynlig lavt tall, mener han.

Klassekampen har tidligere skrevet at statens utbetalinger til krigsveteraner med psykiske skader har gått kraftig ned de siste årene. 41 millioner kroner er så langt utbetalt, men 87 prosent av dem som søkte, har fått avslag. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har imidlertid benektet at ordningen er endret eller strammet inn.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.