Supporters of the Turkish organisation MLKP (Marksist Leninist Komunist Parti) face policemen as the demonstrate against a rally of right-extremists on September 4, 2010 in Dortmund, western Germany. According to the police, about 460 neonazis met for a demonstration, which first was forbidden by the Dortmund police, but was allowed later on by Germany's Federal Constitutional Court. AFP PHOTO PATRIK STOLLARZ
annonse

Tolu er en 33 år gammel journalist og oversetter for det venstreorienterte nyhetsbyrået ETHA. Hun ble pågrepet 30. april i sin leilighet i Istanbul.

Hun ble siktet for å ha spredt terrorpropaganda og for å tilhøre den forbudte venstreradikale gruppen MLKP, som er listeført som terrororganisasjon i Tyrkia.

annonse

Selv om Tolu nå er løslatt, får hun ikke forlate Tyrkia, og hun må melde seg for politiet hver uke. Rettssaken, som startet i oktober, er ikke avsluttet.

Tolu har tysk statsborgerskap. Den tyske regjeringen hadde i forkant av mandagens beslutning bedt om at hun må løslates. Tysklands ambassadør til Tyrkia, Martin Erdmann, var til stede i rettssalen. Statsminister Angela Merkel ønsker løslatelsen velkommen, men sier at «det er ikke utelukkende gode nyheter, fordi hun får ikke forlate landet og fordi rettssaken fortsetter».

For tiden sitter det minst åtte tyske statsborgere i tyrkiske fengsler. Blant dem er Deniz Yucel, som er journalist i den tyske avisen Die Welt og som har sittet i varetekt siden februar, uten at det foreligger siktelser.

I oktober løslot tyrkiske myndigheter den tyske menneskerettighetsaktivisten Peter Steudtner fra varetekt. Steudtner er blant ti aktivister som er anklaget for terrorrelaterte lovbrudd og risikerer opptil 15 års fengsel ved fellende dom.

Berlin mener Tyrkia har slått altfor hardt ned på meningsmotstandere etter fjorårets kuppforsøk.

NTB-AFP-DPA

annonse
annonse

(©NTB)

[email protected]

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon