OSLO 20171219. Visegeneralsekretær i OECD Mari Kiviniemi under pressekonferansen der OECDs landrapport for Norge blir presentert. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

– Norske myndigheter bør forberede seg på en hard landing i boligmarkedet, sa visegeneralsekretær Mari Kivinioemi i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) da hun tirsdag overleverte en ny rapport om norsk økonomi til finansminister Siv Jensen (Frp).

Frykter boligboble

OECD gir regjeringen skryt for den økonomiske styringen av landet. Men trass i at Norge scorer høyere enn de fleste andre land på nær sagt alle velferdsindikatorer, ser OECD med uro på utviklingen i boligprisene. Dette er den største faren for norsk økonomi, mener organisasjonen, som varsler at boligprisene kan komme til å falle kraftig fremover.

Norges pengepolitikk med lav rente for å sikre vekst har hatt den bieffekten at både boligprisene og kredittgjelden i befolkningen har steget betraktelig, heter det i rapporten.

annonse

– Boligprisene er nær doblet siden 2000. En rask nedgang i prisene kan få alvorlige makroøkonomiske konsekvenser, såkalt hard landing, sier Kivinioemi.

– Bør ha kriseplan

Hun peker på at når boligeiere får trangere økonomi, vil det føre til mindre forbruk som igjen skaper vanskeligheter for både banker og bedrifter. «Det kan vise seg å bli kritisk for Norges økonomiske utsikter», heter det i rapporten.

– Myke landinger er ganske sjeldne, og vi kan ikke utelukke en hard landing. Regjeringen bør ha en kriseplan for dette, sier Kivinioemi.

annonse

Finansminister Siv Jensen mener på sin side det ikke er noen grunn til å dramatisere situasjonen i boligmarkedet.

– Men hver og en av oss må forberede oss på at rentene kommer til å gå opp på ett eller annet tidspunkt, sier hun til NTB.

Norges Bank varslet i forrige uke at de lave rentene ikke vil vare lenger enn til slutten av neste år. Samtidig oppga 14 prosent i en undersøkelse nylig at de ikke tåler en renteøkning på mer enn 1 prosent. Det tilsvarer 420.000 nordmenn.

Mindre oljeavhengig

På lengre sikt vil det imidlertid være evnen til å omstille seg som blir avgjørende for å opprettholde det norske velstandsnivået, mener OECD.

Norge må bli mindre avhengig av oljeinntektene, fastslår organisasjonen, som oppfordrer til ytterligere reformer for å gi landet flere inntektskilder.

Mer privatisering av tjenester og enklere regelverk for bedrifter som vil inn på markedet, er blant rådene til Kivinioemi.

– Det er mange områder, for eksempel landbruk og offentlig tjenesteyting, der man kan forbedre konkurransen. Markedet er mer regulert i Norge enn i mange andre OECD-land, sier hun til NTB.

At OECD understreker behovet for å føre en næringslivsvennlig politikk, gleder direktør Olaf Thommessen i Bedriftsforbundet.

annonse

– Det er derfor viktig at regjeringen fremover har øye for hverdagsnæringslivet, nemlig de små og mellomstore bedriftene, sier han.

Sykelønnsreform

OECD mener i tillegg Norge bør stramme inn på rause velferdsordninger som sykelønn.

– Det som bør økes, er arbeidsgiveres økonomiske ansvar, sier Kivinioemi.

– Vår bekymring er at for mange bruker ordningen. Også det at mange unge er på trygd, er bekymringsfullt, sier hun.

Jensen understreker at det er bred politisk enighet i Norge om å ta vare på dem som blir syke.

– Men vi vil fortsette å se på hvordan vi kan strømlinjeformet trygdeytelsene og forholdet til arbeidsmarkedet, sier hun.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon