Ap-leder Jonas Gahr Støre har ifølge Dagens Næringsliv kalt Trond Giske inn til samtale for å konfrontere ham med minst fire nye varsler om upassende oppførsel.

Etter det Dagens Næringsliv kjenner til har Ap-lederen kalt inn nestleder Trond Giske til et møte der Giske får fremlagt dokumenter som kan få alvorlige følger for hans fremtid som nestleder.

Det skal gjelde oppførsel overfor flere kvinner som skal ha sentrale roller i partiet og har fortalt sin historie til Støre.

Ifølge Dagens Næringsliv har Støre personlig snakket med flere av kvinnene som står bak varslene, og partilederen har selv vært med å håndtere sakene. Nå skal det ifølge avisen handle om minst fire nye varsler. Ingen av sakene er omtalt tidligere, og flere av varslene kommer fra kvinner som har sentrale roller i Arbeiderpartiet.

Før julaften

Trond Giske har ikke svart på DNs henvendelser onsdag. Ifølge avisen er Giske informert om varslene.

Ifølge NRK skal møtet mellom Støre og Giske finne sted før julaften.

Situasjonen i Arbeiderpartiet blir av flere stortingsrepresentanter skildret som svært alvorlig. Flere kilder beskriver også situasjonen som «fortvilet» overfor NRK. Kildene sier det er den mest alvorlige krisen de har opplevd i partiet og flere har begynt å gråte når de har snakket om saken.

Det spesielle med de siste sakene er at informasjonen, ifølge DN, har vært holdt skjult for partisekretær Kjersti Stenseng og for leder for Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt. Bakgrunnen er at både Stenseng og Huitfeldt er oppfattet som nære allierte av Trond Giske. Flere av varslerne har ikke hatt tillit til at prosessen ville bli håndtert riktig dersom Stenseng ble satt på saken.

NTB har kontaktet flere personer sentralt i Ap, men ingen vil kommentere saken onsdag kveld.

Lederansvar

I et intervju med NTB onsdag som ble gjennomført før DN og NRKs opplysninger ble offentliggjort, sier Jonas Gahr Støre i generelle vendinger at det er et lederansvar å sørge for at anklager om seksuell trakassering blir tatt på alvor og fulgt opp på en god måte.

– Det viktigste jeg kan formidle er at hvis noen har opplevd seksuell trakassering, så skal de være trygge på at de kan fortelle om det. De skal bli tatt på alvor og ivaretatt, sier Støre til NTB.

– Har du selv snakket med Giske om disse sakene og stilt ham spørsmål ved hvordan han opplever disse anklagene og sannhetsinnholdet i dem?

– Jeg har snakket med Trond Giske, men jeg ønsker ikke å kommentere innholdet i det, sier Støre.

– Er du trygg på at du og resten av partiledelsen har håndtert varsler som dere måtte ha fått, for eksempel knyttet til Trond Giske, på en god måte?

– Jeg vil ikke kommentere enkeltpersoner, men jeg kan si at vi håndterer slike saker på en trygg måte. Kommer det varsler, skal både de som sier ifra og de som det blir rapportert om, være trygge på at vi gjør dette på skikkelig måte, sier Ap-lederen.

– Ikke maktkamp

Støre avviste på Politisk kvarter fredag i forrige uke at Giske har oppført seg upassende. Trond Giske avviste så sent som tirsdag en påstand om upassende oppførsel overfor Dagens Næringsliv.

Støre har flere ganger avvist antydningene om at det foregår en maktkamp i Arbeiderpartiet, noe som er trukket fram som en mulig forklaring på hvorfor anklagene mot Giske dukker opp nå.

– Hvis dette ikke er en maktkamp, hva er det da?

– Politikk handler om makt og posisjoner. Men i slike saker må vi sette til side alle omkringliggende dimensjoner og gå til saken, kvinnene som forteller om vonde opplevelser. Det er dem, og bare dem, det handler om. Det er lett å si at en sak må settes i den eller den konteksten, men en forsvarlig behandling av noen som opplever at de har vært utsatt for seksuell trakassering, må alene fokusere på dette. Det som ligger omkring, er ikke relevant i en slik sammenheng, sier Støre.

Opprop

Sentrale folk i Oslo Arbeiderparti offentliggjorde onsdag kveld et opprop i VG der de sier at de har kviet seg for å si og mene noe offentlig om metoo på grunn av partikulturen i Arbeiderpartiet. Grunnen er frykt for at det internt i Ap skal bli oppfattes som om man deltar i en politisk maktkamp om lederskapet i partiet.

(©NTB)

[email protected]