Acid attack victim Jabed Hussain poses for a picture at the location where the attack took place in east London, England on October 19, 2017. Delivery rider Jabed Hussain was waiting at a traffic light one night in east London when two attackers sprayed acid in his face and stole his moped. It was one of hundreds of attacks in the British capital every year that have prompted government intervention and left the city's police force asking the public for help to tackle the crime wave. The British capital saw 454 acid attacks reported last year, up from 261 in 2015 and 166 the year before. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
annonse
annonse

Det siste året har ført med seg en alarmerende økning i antall syreangrep i Storbritannia, og i det multikulturelle London har økningen vært spesielt kraftig. Mer enn halvparten av syreangrepene i Storbritannia finner sted i hovedstaden, det melder the Sun.

Antall tilfeller ble doblet fra under 200 i 2014 til 431 i 2016. Newham i østre London hadde tre ganger så mange som i bydelen med nest flest angrep, mens velstående og mer homogene områder som Kensington og Chelsea hadde de færreste syreangrepene.

Det er imidlertid ikke bare i den britiske hovedstaden at man har sett en økning. I West Midlands og Essex har man også sett en stor økning i antall syreangrep.

annonse

Britenes Home Secretary Amber Rudd sier hun planlegger å forby etsende substanser.

– Syreangrep er absolutt frastøtende. Dere har alle sett bilder av ofre som aldri helt blir bra igjen. Endeløse operasjoner. Ødelagte liv. Vi skal stoppe de som bærer syre i offentligheten uten å ha en god grunn, sier Rudd.

Jabed Hussain satt på sin moped og ventet ved et trafikklys i Hackney i London en kveld da han fikk syre kastet i ansiktet sitt og mopeden frastjålet av to personer.

annonse

– Hvis de ville ta sykkelen min finnes det mange våpen. Hvorfor måtte de bruke syre? spør Hussain.

Hussain har hatt problemer med brystet etter at han svelget vann han mener inneholdt rester av syren.

Jaf Shah, som leder den Londonbaserte Acid Survirvors Trust International, sier til the Star at ofrene er “utrolig sterke, robuste og modige individer”.

– For når du tenker på ødeleggelsen i et sånt angrep, det krever en enorm styrke å gå gjennom og bli bedre, sier Shah.

Parlamentsmedlem Stephen Timms ba parlamentet om å handle i juli, etter at hans bydel i London, East Ham, så en stor økning i antall angrep.

-Vi kan ikke tillate en situasjon der folk føler seg redde for å gå gatelangs.

annonse

Mange av gjerningspersonene er unge, i tyveårene eller til og med tenårene. London har forberedt ny lovgivning ved å spørre butikkeiere om å utfordre unge folk som kjøper syre eller nekte disse ungdommene salg, dersom de er mistenksomme til ungdommenes intensjoner.

– Responsen i Newham har vært veldig positiv, butikkeiere er faktisk veldig glade for å få være involvert i å ta tak i dette problemet, sier parlamentsmedlem Timms.

Syre var et vanlig våpen i den viktorianske æraen da det ble produsert i industriell skala, og er blitt vanligere igjen med den store innvandringen fra Sør-Asia, der syreangrep er svært vanlig, utført av menn på kvinner i såkalt æresvold. Den nye trenden i Storbritannia er imidlertid at unge menn kaster syre på andre unge menn, det brukes som hevnreaksjon i de kriminelle miljøene.

– Syre er nå et fasjonabelt våpen for kriminelle og gjengmedlemmer, for å yte kontroll, for å holde folk i nede og for å hevne seg. Unge gjengmedlemmer ser alltid en mulighet til å opparbeide seg notoritet og “gatekapital”. I den kriminelle verden er å lemleste en fiende det samme som å utrydde dem, sier Dr. Simon Harding til Vice.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon