Flere kvinner skal ha unngått Aps partisekretær Kjersti Stenseng da de varslet om nestleder Trond Giske. – Varslere skal bli godt ivaretatt, sier hun til NRK.
Både NRK og Dagens Næringsliv har snakket med kilder som bekrefter at Ap-leder Jonas Gahr Støre har kalt inn nestleder Trond Giske til samtale for å konfrontere ham med varsler fra kvinner om upassende oppførsel. Ifølge DN dreier det seg om minst fire varsler som de ikke tidligere har omtalt. Flere av varslerne har ifølge de to mediene bedt om at Stenseng ble holdt utenfor varslingsprosessen.
Bakgrunnen skal være at de opplever at Stenseng er en for nær støttespiller til Trond Giske. Rutinen i Ap er at det er partisekretæren som håndterer varsler av denne typen, men det skal ikke ha skjedd i disse tilfellene.
Stenseng vil ikke kommentere de påståtte varslene eller at disse skal ha gått utenom henne, men sier følgende til NRK :
– Alle eventuelle varsler som kommer til Arbeiderpartiet, kommer til partikontoret, og jeg er mest opptatt av at varsler skal bli godt ivaretatt.
Stenseng mener at alle som har opplevd seksuell trakassering og som har behov for å varsle, skal gjøre det i Arbeiderpartiet.
– De skal kjenne seg trygge på at alle varsler blir tatt alvorlig og blir behandlet på en god måte, sier hun.
Partisekretæren mener det ikke er en giftig partikultur i Arbeiderpartiet.
– Jeg opplever ikke det. Jeg jobber hver eneste dag for at det skal være en trygg kultur i Arbeiderpartiet, og at folk skal kunne si fra og bli godt ivaretatt, sier hun.
Onsdag publiserte sju partitopper fra Oslo Ap en kronikk i VG der de blant annet skriver at partikulturen har ført til at flere har kviet seg for å ytre seg offentlig om #metoo-kampanjen, fordi de frykter at det blir oppfattet som en del av en maktkamp.
I Politisk kvarter på NRK torsdag utdypet to av kronikkforfatterne, Oslo Aps leder Frode Jacobsen og kulturbyråd Rina Mariann Hansen, saken. De mener det var nødvendig å skrive kronikken for å tydeliggjøre at det skal være greit å varsle om trakassering i partiet. De har fått tilbakemeldinger fra medlemmer om at det har vært usikkerhet om dette.
– Det er en sak det ikke burde være usikkerhet om det er greit å si fra om, og det skal ikke knyttes opp til nominasjonsprosesser eller valg av posisjoner, sa Hansen.
Jacobsen mener partiet har kommet skjevt ut av en sak som skal være enkel.
– Metoo-kampanjen handler om at det skal være lett å si fra om maktmisbruk og seksuell trakassering, sier Jacobsen.
Med kronikken vil de bidra til å få Ap på rett kurs.
Kjersti Stenseng møtte Jacobsen og Hansen i Politisk kvarter, og hun understreket her at det skal være en lav terskel for å si fra i partiet, og at folk skal være trygge på hvem de kan gå til. Hun mener medieoppslag har blandet sammen maktkamp og seksuell trakassering, og at dette skremmer folk fra å si ifra.
– Jeg har svart konkret på spørsmål fra DN om at påstander om maktkamp kan oppstå. Men hovedproblemet er at folk ikke tør å varsle, sier hun.
(©NTB)