This picture taken on December 10, 2009 shows a minaret built on the top of a chimney in Bussigny-pres-Lausanne western of Swistzerland, to protest against a recent nationwide vote to impose a blanket ban on the building of minarets across the country. On November 29, 2009 more than 57 percent of Swiss voters approved a rightwing motion to ban minarets on mosques, a decision that has sparked an international backlash and charges of intolerance. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

En meningsmåling avslører at en stor majoritet av sveitserne – 70 prosent – ville bli «forstyrret» av en økning i den muslimske befolkningen.

annonse

Undersøkelsen, som ble gjennomført av publikasjonen Tamedia, er den første av sitt slag i Sveits og det fremkommer at særlig den eldre generasjonen er bekymret over islamsk fremvekst i landet. 75 prosent av de over 65 år har negative tanker om en økning i den muslimske befolkningen. Dette rapporterer 24 heures.

72 prosent av de som klassifiserer seg som sentrumsorienterte sa seg også enig i utsagnet, i tillegg sa en en substansiell minoritet – 38 prosent – i de venstrevridde Grønne og sosialistpartiene, at islams fremvekst bekymrer dem.

– Interne spenninger som preger islam reflekteres på offentlige steder og gjør denne religionen mer synlig, sier Christophe Monnot, en forsker ved Institutt for sosialkunnskap i religion ved universitetet i Lausanne.

Sveits har sett spenninger på tvers av religiøse og kulturelle linjer etterhvert som landet, som resten av kontinentet, har blitt mer flerkulturelt de siste årene. En radikal imam skal for eksempel ha sagt at troende bør myrde såkalte moderate muslimer, noe han skal ha blitt arrestert for.

Undersøkelsen fra Sveits ligger samsvarer med tidligere undersøkelser fra Tyskland og Frankrike. I 2016 sa 60 prosent av tyskerne at de var negativt innstilt til mer islam i Tyskland.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.