Chairman of opposition Jobbik party of Hungary Gabor Vona delivers his speech during the party's anti-government protest held at the headquarters of Fidesz, the Hungarian Civic Party in Budapest, Hungary, Friday, Dec. 15, 2017. (Zoltan Balogh/MTI via AP)
annonse
annonse

Den ungarske statsministeren Viktor Orban har etablert seg som en ledende skikkelse blant de islam- og innvandringskritiske lederne i Europa. I EU utgjør Ungarn sammen med Slovakia, Tsjekkia og Polen en samarbeidsgruppe som er imot EUs flyktningkvoter. I april er det valg i Ungarn og Orbans parti, Fidesz, er klart størst på meningsmålingene med en oppslutning nærmer deg 40 prosent, ifølge den israelske avisen Israel Hayom.

Det betyr at Viktor Orbans parti kan få flertall i nasjonalforsamlingen sammen med det enda mer høyreorienterte partiet Jobbik, som for tiden har en oppslutning på rundt 10 prosent og er det største opposisjonspartiet. Ved valget i 2014 fikk Jobbik litt over 20 prosent av ungarernes stemmer.

Jobbik har en nær fortid som et antisemittisk og jødefiendtlig parti. Nå lover deres leder Gábor Vona at den tiden er forbi. Forrige fredag uttalte han til Associated Press at han bestemte seg i 2013 for å endre partiets profil og slå ned på antisemittisme. “Den slags antisemittiske uttrykk som tidligere fant sted i Jobbik er umulig å forestille seg lenger. Forekommer de vil det føre til strenge sanksjoner,» sier han.

annonse

For å bøte på tidligere skader sendte Vona i fjor en Hanukkah-hilsen til det jødiske samfunn i Ungarn, som han gjentok i år. Den ble møtt med blandede følelser. I 2013 sa partilederen at “Jeg vil aldri bli Israels hund”. Og til en samling jødiske investorer sa han at Ungarn ikke var til salgs.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon