Medienes opportunistiske hyklere

Jonas Gahr Støre uttaler seg om Giske-saken til pressen, 22. desember, 2017. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Trond Giskes karriere blir i disse dager ødelagt, i det minste som en av de absolutt mektigste i norsk politikk. Han blir nok fortsatt å høre fra, men det vil ta tid å forbinde ham med noe annet enn svært pågående interesse for unge kvinner. Han er blitt et #metoo-fenomen.

Det har blitt en heksejakt, men slik er livet på toppen. Det er ingen nåde fra mediene når de lukter blod. Men det er også noe dypt frastøtende i måten kommentatorer fra media nå står frem med sine moralske pekefingre og krever at Giske må gå og at Støre må sørge for å fjerne ham. Jeg har spesielt lagt merke til Kjetil Alstadheim i Dagens Næringsliv og Trine Eilertsen i Aftenposten. Deres opptredener på NRK er så sørgelig uærlige og med en så gjennomskuelig påtatthet i sin omtanke for de jentene Giske har «jaktet» på at NRK burde saksøke dem for å forårsake rikskringkasteren permanent tap av seere.

For disse historiene om Giske har politiske journalister visst om i årevis. «Alle» i etablissementet har visst om det. Folk liker å dele og høre sladder. Det er garantert at hele ledelsen i Ap og en stor andel partimedlemmer siden 1990-tallet, nær sagt samtlige politiske journalister og vel de fleste andre stortingsrepresentanter fra andre partier har hørt «rykter» om Giske. Men «plutselig» kommer mediekommentatorer frem krever hans avgang. Det er et par ord for slikt: opportunistisk hykleri.

Pressen har bare latt disse historiene ligge, eller de har laget reportasjer om «kule» Trond Giske som er venn med Ari Behn og ligger langflat på piffens nachspiel på vestkanten. Men når da omstendighetene er riktige for dem selv, kreves det at Støre må agere umiddelbart nå som han er gjort kjent med opplysningene. Men Støre har naturligvis vært kjent med dette på ryktebasis i årevis, og det vet pressen. Støre visste det også da Giske tidligere i høst ble forfremmet til finanspolitisk talsmann. Og pressen visste det, og de visste det også da han ble nestleder i Ap i 2015. Jens Stoltenberg visste det også, naturligvis.

Og selvfølgelig visste Trine Eilertsen i årevis om det «råtne partiet» som hun nå sier Arbeiderpartiet er. Så hvorfor gjorde ikke Aftenposten denne partikulturen til en hovedsak under valgkampen tidligere i år? Var ikke denne gjennomsyrende rå maktkampen av høyeste relevans for hvilket parti velgerne burde stemme på? Burde de ikke gravd i hvorfor partiledelsen lot Giske operere slik han har gjort? Hva med å gjøre parti- og ledelseskultur til en av de tingene journalistene bør tvinge politikerne til å la valgkamper dreie seg om. Det er tross alt disse partiene som etterpå skal styre, og da betyr valgkampløfter fint lite.

Noen ganger blir man rett og slett bare uvel av norske mediefolk.


Publisert: jan 4, 2018 @ 10:43 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • ovegu

  Hør, hør! MEGET godt skrevet. Skapene er herved plassert!

 • Astraios

  Meget treffende – om medias dobbeltmoral og hykleri.

  De samme personene som har hatt kjennskap i årevis er nå «rystet» over ukulturen – som vi ikke hørte et pip om før valget i høst. Media sviktet sitt samfunnsansvar.

  Og Hadia Tajik, som har vært nestleder og medlem av den lukkede Kvinnegruppa der menn stenges ute, har deltatt i å dysse ned alle varslene.

  Men nå fremstår hun som «jurist» og er rystet samtidig som hun dolker Giske i ryggen mens heiajentene jubler av fryd.

  De moralske pietistene sitter selv i et glasshus – og mon tro om de er så skinnhellige som de gir utrykk for.

  • Olaus Trøgheim

   Og Tajik er også flasket opp i AUF og MÅ kjenne til Giske og de andre som også festet. I mange år. Dette er dobbeltmoral.

  • Rog Moen

   Nå skal hadia frem som partileder eller tilogmed statsministerkandidat …det må de gjerne gjennomføre de som tror at det vil bli en success ..jeg tror Ap undervurderer grovt negativiteten i befolkningen til å lansere en muslim som statsleder ..
   At islam ikke er fredens religion viser seg jo mer og mer…

 • Suprafon

  Lurås. Du har helt rett! Medienes hyklerei er virksomt hele tiden, men her stiller du det ut til åpent skue. Bravo!

 • Ryddegutt

  Ordvalg «uønsket oppmerksomhet» som NRK bruker sier litt om hvor langt MSM strekker seg for å begrense skaden for Ap og holde sin beskyttende hånd over Partiet.

  Hadde dette dreid seg om en politiker eller leder fra H eller Frp så hadde man øyeblikkelig brukt ord som «seksuell trakassering», «stalking», «gammel gris» etc…

  • Willy Jakobsen

   Uønsket adferd er vel det riktige.

 • Genseric

  NRK-veteran Viggo Johansen beskriver dette fenomenet i sin nye bok, om elleville historier som aldri nådde offentligheten: En kjent advokat og en NRK-profil gikk ned med båt i Oslo havn i 1972. De hadde festet hele natten i Vestfold, og lånte en båt hjem. I havneområdet kolliderte de med en oljeplattform under bygging. Båten sank. NRK-profilen svømte, og advokaten ble reddet av mannskapet på en båt. «Det var vel godt stoff? Ikke et ord i avisene», skriver Johansen, som påpeker nærheten mellom journalister og kilder.

  Nærheten mellom maktelitene i journalistlauget er også påfallende: de fleste av dem er naboer og bor i samme boligstrøk, eller som Johansen, i samme boligblokk. I et intervju med Dagbladet tilstår Johansen at det tilkom ham og andre fraskilte NRK-kjendiser en god del privilegier, bl.a. leiligheter i et leilighetskompleks på beste vestkant: Gimle terrasse, internt kjent som «Krisesenteret». Når NRK-profiler ble skilt fikk de via Statens bygge- og eiendomsdirektorat «til en ordning som flere Dagsrevy-medarbeidere nøt godt av». Så flyttet Steinfeld inn og «Krisesenteret» ble omdøpt til «Katastrofesenteret»…

  • Marcus_T

   Apropos Steinfeldt, pølsekasteren! I det spesifikke tilfelle hvor halve Oslos politikorps jaktet på synderen i hele 45 minutter, nøt ikke ovennevnte noen priviliegier. Ikke privilegier som ble den halvdruknede NrK kjendisen til del. Men han var kansje ikke så uheldig å være jøde? Er det rart at man forakter den såkalte pressen?

 • Olaus Trøgheim

  Tiltredes. Og; hvem tror seriøst at Giske er den eneste i APs ledelse som har festet og forsøkt å sjekke opp andre på sommerleirer og fester fra sine AUF-dager og senere opp gjennom årene? Foreløpig i hvert fall rapporteres det ikke et knyst om de.

  • Marcus_T

   Ikke før «noen» snakker sammen og vil ha dem ned og ut av partiet.

   • Olaus Trøgheim

    Sånn er det.

 • Birgitta Sol Garvik

  Har det på samme måte ; jeg er uvel av hele greia .
  Tror det er en normal reaksjon !

 • Birgitta Sol Garvik

  Veldig treffende beskrivelse.
  Faktum er at hele denne metoo kampanjen er mediedrevet.
  Den startet i USA med en sak alle visste om men ingen gjorde noe før metoo løsnet hele skredet !

 • Golge Heppen

  Avisene ledes ikke ulikt partiene. Spesielt de på toppen er livredd for å ta ansvar. Usikkerheten forplanter seg nedover. Og derfor blir mediene så tannløse som de er blitt. I tillegg kommer klipp og lim og at journalistene løper i flokk. Dårlig økonomi spiller en viktig rolle, men også alle informasjonsfolkene som enhver maktfigur omgir seg med.

 • Inger E. Eriksen Kongskog

  Man sparker som regel nedover og i flokk. Så lenge flokken ikke sparker, så sparkes det ikke. Og så synes noen det er merkelig at vi lignes som sauer i bibelen.

 • Stokke123

  «Vanlige folk» som f.eks undertegnede, har aldri vært klar over Giske som Kvinnejakter. Men når vi får vite at pressen har visst om dette i årevis, er det underlig at dette aldri har kommet fram. Særlig ved siste valg – og hans posisjon som finanspolitisk talsmann og nestleder. Alltid oppfattet Giske som en politisk slu rev, men dette…….. 😢
  Og nå er det vel bevist at media har vært meget selektiv med hvem de hyller og skjermer.. . og hvem som får motsatt oppmerksomhet. 😢

  • John Bratteland

   Men i alle dager, jeg er blandt de du kaller vanlige folk, og har da hørt og sett rykter om Giske for lenge siden.

  • Balalaika

   Jeg har aldri vært en del av hans omgangskrets. langt ifra, men bare via det jeg har lest i media opp gjennom årene i tillegg til det man ellers har sett og hørt om mannen, så er det lite her som overrasker annet enn at det også nå viser seg at det er episoder selv etter at han ble en familiemann. Regner meg selv som ‘vanlig folk’ ja.

  • kulumuli

   Det er vel mest jungeltelegrafen i Oslo som har fanget opp ryktene om Giske. Har jo hørt om han, selv fra venner langt ute på venstresiden. Det var når jeg så han ute på pub’en at jeg hørte det fra andre. Kanskje ryktene ikke har kommet til alle landets kriker og kroker. Men mange i Oslo har hørt dem.

   • Connie Jansen

    Husker han var en del på Baronen i Oslo på 90 tallet..trodde han var storkar den gang også.

 • Ida mai lea hagen

  Mens andre kan ha sex og utnytte unge partimedlemmer eller betale kvinner for å bli avsugd, for deretter å sitte ved Kongens bok. Søviknes/Hoksund.

  • Petter Tuhaug

   Eller som hallikdømte i SV.

  • TheGuard

   Ser at mange av dere alltid liker å sammenligne Ap med FrP. 🙂

   • Ten4

    «Kongens bok» er for øvrig noe nytt for meg 🙂

 • Inger Barth

  Jeg er en gammel dame som har fulgt med i politikken i mange år. Husker oppstuss om Reiulf Steen og Gro. Oppriktig talt, jeg vil ikke at Giske skal gå. Av alle som er i ledergruppa i AP er det Giske som har et politisk talent..Han er kanskje det vi forbinder med et valig mannfolk? Det ligger vel til det menneskelige å prøve å sjekke opp det annet kjønn. For begge kjønn. Det er også lov å si nei, også for den som blir utsatt for beilingen. Hva er AP uten Giske? Han var kronprinsen i partiet, men ble skippet til siden av Støre. Det har altså ikke vært vellykket. Den som er helt uten «synd» kan kaste den første stein. Spør Stoltenberg som selv sa at han brukte utseendet for alt det var vært hvis han ville oppnå noe. Sånn er det bare rundt omkring og Giske er et vanlig menneske

  • ritavoss

   Hm, du storeste.. Mye skal man høre før ørene faller av… Husker Giskes sjikanerende «debatt» overfor Sylvi Listhaug i valgkampen. Om det er dette tilhengerne kaller «et vanlig mannfolk», er det neimen ikke rart at vedkommende har fått ture frem… AP fremstår som et reir der det meste skjer med tilhengernes storøyde tilbedelse! Skyld ikke på media. Dette er AP`s eget verk!!

  • John Bratteland

   Stakkars deg som ser på den typen som et vanlig mannfolk, da lurer jeg på hvilke mannfolk du omgås daglig?

  • Per Olav Olsen

   Sjekke damer er vanlig men ikke jenter som kunne vært hans datter

   • Tore Berg

    Og ikke jage dem så de må låse seg livredde inne på do.

 • Ten4

  Dekke-over-media. De er ikke gravende. De er beskyttende overfor sine hjertebarn. Derfor kan man ikke ha et fnugg av tillit til MSM. Og vi VET det. Det er ikke bare noe vi antar. Denne saken er et godt eksempel.

  Men når katta er ute av sekken så uler ulveflokken i kor. Samstemt.
  Den ene vemmelige artikkelen topper den andre.
  Senest i dag med AP-organet VG, har Hanne Skartveit en moralistisk kommentar til saken og værer blodet til Støre.

 • Vesper

  Du har helt rett Helge Lurås. Selvfølgelig har pressen visst om dette hele tiden. By & Rønningen har sågar laget en nidvise om Giske.
  Dette er vel også elementær psykologi, når Giskes oppførsel ikke blir påklagd, kanskje heller blir oppfattet av ham som et stilltiende bifall i og med at alle visste, ja da tar han det selvfølgelig som en aksept på å fortsetter i samme stil.

 • Geir Ivar Jørgensen

  Enig i dette hjertesukket fra Helge Lurås.

  • John Bratteland

   Det er da rart at dere nå blir uvel og synes så synd på denne fyren som har tafste i årevis på unge jenter, men hva med all hetsen i årevis på Karl I Hagen og Sylvi Listhaug, hvor ingen av de har tafste, men bare stått frem med sin politikk. KIH har blitt utskjelt og kastet egg og tomater på, tenkte dere på hans familie, eller på Sylvi som er blitt kalt nasist. Kom igjen folkens, vis rettferdighet.

 • Karsten Eide

  Men den optimale julegaven til Eilertsen og Skartveit ville vært? Gjett en gang.

 • Syringav

  Det er vel ingen hemmelighet at Giske har hatt noen damehistorier? Det er vel ikke uten grunn at det ble laget en sang om det allerede for flere år siden? «Bye og Rønnings versjon heter « Under skjørtekanten», og er vel på grensen til å være hets av kulturminister Trond Giske.« skrev P4 i 2008. http://www.p4.no/underholdning/–det-foles-riktig-a-ikke-jobbe-sammen/artikkel/283894/

  Alltid interessant å lese og lytte til Lurås. Liker at en sak sees fra flere sider og i et større perspektiv. Synes også Steigan har interessante tanker rundt denne saken: https://steigan.no/2017/12/nrk-som-trangviksposten/

  • Paulus Klippe

   Giske som grabukk er vel det som har minst interesse. Medias fortielser gjennom mange år viser hvilken slagside de har, når de fortier og sensurerer. Og partikulturen i AP kan minne om patriarkalske strukturer med streng underkastelse og kontroll. Takk for link til Steigan, jeg er enig med ham i dette med proporsjoner.

  • Samfunnsdel

   Alle videoene av Bye og Rønnings «Under Skjørtekanten» på Youtube er slettet. Kan noen legge den ut på nytt og lenke til den her?

   • Balalaika

    Det er tydelig at ‘noen’ har gjort en god jobb med å fjerne denne fra nettsider nå.

 • Leif

  Her er kopi av en e-post jeg sendte i går til de tre redaktørene i Aftenposten; Hansen, Eilertsen og Strøm-Gundersen:

  «I Dax18 i dag brukte Trine Eilertsen en vanlig uttrykksmåte for å beskrive
  at pressen til enhver tid vet mer enn leserne eller folket, da hun sa: “Det er
  en kjent sak at….”. Denne gang gjaldt saken at det er et spent og dårlig
  forhold mellom Tajik og Giske. Vi er drittlei av å høre for n´te gang at noe “er
  en kjent sak”, når den er ukjent for folk!
  Pressen har visst dette, men lesere som følger godt med vet det ikke.
  Aftenposten bør spørre seg om hvorfor dere ikke skriver om ting dere vet og som
  er av stor betydning for landet.

  Antagelig har pressen også visst om i mange år at Giske har et “kvinneproblem”,
  at han er flørtete og kåt og bedriver utstrakt trakasserende tilnærming til unge
  kvinner. Hvorfor har dere ikke skrevet om dette? I land som England og USA ville
  pressen ha skrevet om slike ting, selv om de ikke er bevist. Men ytringsfriheten
  står da også mye sterkere i disse landene.

  Norsk presse er lammet av PFU-frykt, og har lagt frivillige bånd på seg
  selv og sin informasjonsplikt overfor leserne. Uverdig og nedverdigende på samme
  tid. Meld dere ut av PFU-systemet og stå fritt!

  Og uansett hva dere gjør; slutt med å si “Det er en kjent sak at….”, når
  det bare er dere selv som vet det!»

  • Rog Moen

   Ytringsfrihet ..? England ..mener du landet der politiet etterforsker deg i månedsvis for å ha skrevet noe kritisk om islam nå til dags..???

 • Paulus Klippe

  Hadde dette handlet om en politiker som hører til på feil side, så hadde media slått det stort opp for lenge siden. At Giske slapp unna så lenge er et meget tydelig eksempel på medienes sensur og fortielser. Venstresida og journalister har rotta seg sammen gjennom alt for mange år nå. På høy tid med en kampanje ala MeToo fra alle oss som har forstått hvordan media sensurerer og fortier. Norske medier er en skamplett for vårt demokrati. La oss starte med å kreve at alt som har med økonomisk støtte til media blir kuttet vekk. NRK Nyheter må skilles ut fra NRK og formidle bak betalingsmur, slik at bare menigheten bidrar med penger.

 • Olaus Trøgheim

  Da greide ikke Dagbladet å holde seg lenger. Dagbladet og Psykolog Fanny Duckert i gang med å spekulere om Giskes familieliv. Dagbladet av alle som burde ha lært av sin egen rolle i skandalen med selvmordet til tidligere børsdirektør. Dagbladet eier ikke moral overhodet.

 • Syver Solberg

  Trond Giske har havnet i samme uføret som Lavrentiy Beria, begge var maktkamp eksperter.
  Det er ikke bare Giske og Beria som var skyldige, men hele politbyrået.
  At Hadia Tajik ser overasket på oss med sine to uskylds brune øyne er partikultur det.

 • John Bratteland

  Den venstrevridd media har i årevis hatt det så travelt med å sjikkanere FRP politikkere, helt fra Karl I Hagen, og til Sylvi Listhaug, AP sine synder har de glatt over sett. Men nå ble det så tydelig at det var ikke til å ungå, så hvorfor forsvarte ingen Karl I H og Sylvi med at en skulle ta hensyn til de og deres familer, enda til så har ikke noen av gjort noe lignende det som APen Giske har gjort. Nei la venstresidens syndere få som fortjent, sånn man reder sånn ligger mann.

 • Frank Schultz

  Tusen hjertelig takk Helge Lurås for din fantastiske evne til å plassere skapet. Din kommentar er så innertier så det kan få blitt.

  Riktig god jul til hele redaksjonen TAKK !

 • Tor Anders Engen

  Men skal man være kynisk, så kan denne saken være noe som er til å dekke over noe annet. Ved å flytte blikket til noe annet. Husk at f.eks. kampen mot hvalfangst ble aktivert av store nasjoner som ikke ønsket at FN rettet blikket mot forurensning.

 • Tore Berg

  Godt skrevet!

 • «DN har intervjuet én av varslerne, som forteller at hun valgte å si levere formelt varsel med tanke på at andre kunne bli utsatt for det samme.

  – Jeg brukte lang tid på det, men i dialog med andre PARTIFELLER ble jeg gjort oppmerksom på at dette gjelder mange. Jeg kjente det som en plikt å sende et formelt varsel om det jeg var utsatt for, sier hun til avisen.
  Kvinnen ønsker å være ANONYM av hensyn til sitt TILLTSVERV i partiet.»

  Hva var det kvinnen var utsatt for? Halvkvedede viser er vanskelig å forsvare seg mot, selv om de kommer fra kvinnelige tillitsvalgte!

 • Erik Pedersen

  Det er vel grunn til å mene at «mainstream media» har sovet i timen i denne saken som i en rekke andre. Det kan ikke være slik at Arbeiderpartiet er «hellig», så hellig at vi ikke kan nærme oss. Det kan heller ikke aksepteres at forskning blir undertrykket når det ikke passer vår «fremragende» ideologi…
  Vi ser det stadig vekk, i politiske sammenhenger og, ikke minst i klima-sammenhenger, at vi blir utsatt for forsøk på ensretting. De våkne av oss klarer å hente objektiv informasjon om de fleste fagfelt andre steder, så også om klima. Kristins Cicero er ingen orakelbase, her handler det om tro og ideologi, ikke vitenskap……

 • Ingvar Nilsen

  Jeg er en stor Resett-patriot, men her ville jeg brukt skarpere lut, Lurås.
  > Noen ganger blir man rett og slett bare uvel av norske mediefolk.
  Jeg tror vi sier det slik:
  Som regel blir man rett og slett bare uvel av norske mediefolk.

 • Det er ene og alene Sjefsbukken Trond Giske som kan takke seg selv for alt oppstyret. Det burde fyren ha tenkt på lenge, lenge før og gjort noe med sin væremåte, og tenkt med det andre hodet, før han sykemeldte seg.

  • Ernst Hansen

   Der var det jammen en som traff spikeren på hodet. Blinkskudd Pleym. Dårlig strategi å skyte på pressen. Denne trøkken må Giske ta ansvaret for selv.

 • Mumle

  For oss som har ligget i ytterkant av politikkens maktkjerne i årevis, har Giskes grådige appetitt på jenter vært godt kjent, men han er ikke den eneste. Han har holdt på siden AUF-tiden, og fortsatt uavbrudt.
  Riktig pikant blir det først hvis Giske skulle begynne å forsvare seg med at «dette er jo bare høyst normalt i AUF og Ap’s ledelse». Og, «Jeg kan jo bare nevne NN og NN og NN». Jeg vil tro at Arbeiderpartiets ledelse vil ha en viss berøringsangst i saken Giske. Skjelettene som kan komme til å hoppe ut av diverse skap vil være betydelige. Og ikke minst høyst ubehagelig for visse ikoner i Ap.
  Forskjellen er bare at mens andre har gitt seg mens leken var god, har Giske holdt det gående til siste stund.
  Jeg vil tro at en god del voksne damer på hans egen alder har en og annen historie å fortelle. Men disse vil aldri stå frem, godt voksne, gift og med store barn som de er.

 • Anders Vikøren

  Støre sit så laust på krakken at dei treng merksemda ein annan stad..

 • Kristine Wilhelmsen

  takk Helge Lurås,, dette kunne du skrevet en hel bok om

 • TheGuard