Stjørdal 20170116. En 747 fly med tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) landet mandag på Værnes. De utgjør første kontingent av Marines Rotational Force Europe (MRF-E) som skal forlegges hos HV-12 i Værnes garnison. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
annonse
annonse

NUPI-forsker Jakub Godzimirski sier Russland ikke vil tjene på en væpnet konflikt med vesten. Han anslår at det er 5 prosent risiko for krig med naboen i øst.

Godzimirski har jobbet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk i 20 år. Han ser ikke for seg at Russland sikter seg inn på en invasjon av Norge, skriver ABC Nyheter.

Forskeren tror heller ikke forholdet til vår store nabo i øst blir forverret av at 300 amerikanske soldater befinner seg på norsk jord. Det står i kontrast til retorikken da sjefen for det amerikanske marineinfanteriet var på førjulsbesøk hos soldatene på Værnes. Han snakket om en mulig storkonflikt.

annonse

– Jeg håper jeg tar feil, men en krig er i gjæring. Deres nærvær her plasserer dere i en kamp, en informasjonskamp og en politisk kamp, sa general Robert Neller. Godzimirski sier uttalelsen må tas med en klype salt og minner om at «generaler lever for krig, og av krig».

– Selv om Russland kan oppnå noe militært på kort sikt, så er det ikke i deres interesse å være involvert i en lengre konflikt. Vest-Europa er jo deres største handelspartner, sier Godzimirski. Han ser for seg at Russland kan utfordre vesten, men i form av informasjonskrig heller enn militære handlinger.

– Ingenting kan utelukkes, men jeg anser sjansen for at Norge havner i en væpnet konflikt med dem, for fem prosent, sier forskeren.

annonse

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon