FILE - Dec. 18, 2014 file photo, journalist Ahmet Sik, who works for opposition Cumhuriyet newspaper, in Istanbul. Anadolu Agency says a court in Istanbul on Friday, Dec. 30, 2016 ordered Sik, a strong government critic, jailed pending trial, the latest journalist to be imprisoned amid concerns about freedom of expression in the country. (Vedat Arik, Cumhuriyet via AP)
annonse

Dommeren ble fornærmet og sendte en av Tyrkias mest respekterte journalister på gangen da rettssaken mot ham ble gjenopptatt mandag.

Journalisten Ahmet Sik fikk ordre om å forlate rettssalen etter at han kom med skarp kritikk av regjeringen da rettssaken mot ham og 16 andre ansatte i avisen Cumhuriyet kom i gang igjen.

Rettssaken mot de 17 journalistene, tegnerne og sjefene i Cumhuriyet startet 24. juli. Etter at flere av de tiltalte er midlertidig løslatt, sitter fortsatt fire, blant dem den kjente gravejournalisten Sik, fortsatt i fengsel.

annonse

Dommeren ble fornærmet da Sik fordømte retten og regjeringen og sa den behandler alle som kritiserer den, som terrorister.

– Det dreier seg om et rettsapparat som er under regjeringens kontroll, og som bruker terrorist-stempelet til absurde anklager, sa Sik, som nå har sittet 360 dager i fengsel.

Dommeren Abdurrahman Orkum Dag nektet å la Sik fortsette og ga ordre om at han skulle fjernes fra salen.

De 17 er anklaget for i sin journalistiske virksomhet å støtte tre organisasjoner den tyrkiske regjeringen anser for å være terrororganisasjoner, nemlig det kurdiske partiet PKK, det ytterliggående venstrepartiet DHKP-C, og bevegelsen til den islamske predikanten Fethullah Gülen.

De tiltaltes tilhengere kaller anklagene absurde og sier de er et forsøk på å stoppe et av Tyrkias siste uavhengige medier.

Cumhuriyet er sterkt kritisk til president Recep Tayyip Erdogan og har trykket en rekke førstesideoppslag som har gjort Erdogan rasende.

annonse

NTB-AFP
(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.