Bjørn Nistad: Hybris over Europa

Forfatter og historiker Bjørn Nistad i samtale med Resetts redaktør Helge Lurås. Historikeren deler sin forbløffende innsikt og observasjoner med oss. En brannfakkel i samfunnsdebatten!


Publisert: des 28, 2017 @ 9:09 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Resett TV

Latest posts by Resett TV (see all)

 • Per Ardua

  Takk til Nistad og Lurås for en interessant samtale. Det finnes mange kloke, erfarne, ukonvensjonelle og politisk frie tenkere som Nistad her i landet. La oss få en lang serie.

 • Aleksander Brestrup

  Der SMS velger demonisering av Putin på sin autopilot – bringer Resett inn kunnskapsbasert problematisering.

  Tillitsvekkende program.

  Resett setter de store avisene i skyggen i mange spørsmål.

  Fortsetter min månedsstøtte i 2018!

 • Richard Krogstad

  Synet hans på Russland er vesentlig mer positivt enn mitt eget, men synet på norske og europeiske politikere som ryggradsløse føler jeg at treffer farlig godt. 🙂

 • DAn

  Ja..
  Befriende og høre.
  Og som programleder sier: Takk en en politisk ukorrekt samtale..

  Støttes fult ut..

 • Nistad står fram som en klippe i den russofobiske stormen. Min fulle støtte:)

  • Genseric

   Nistad er en outsider i norsk sammenheng, men ingen klippe. En klippe ville stått imot vind og bølger fra alle kanter. Når det blåser fra øst svaier «klippen» med vindretningen. I tillegg til å ta grunnleggende feil i sine analyser av post-sovjetisk samfunnsutvikling, synes han heller ikke å kunne gi en forklaring på hvordan utviklingen der borte kommer innbyggerne i omkringliggende småstater til gode.

   Myten om at Russland er «konservativt» er relativt lett å avlive. Man er ikke automatisk «konservativ» bare fordi man er «anti-liberal».

 • magne steinhovden

  jeg er ikke enig med alt nistad sier ,men på ett område er jeg enig….forsetter denne vannvittige innvandringen til norge og europa, kan vi likegodt evakuere enten til russland eller østblokken….europa vil havne i full borgerkrig og anarki !!!!!!

  • revenskrev

   Ungarns statsminister Orban har allerede utstrakt velkomsthilsen til europeiske flyktninger som trenger beskyttelse fra ekstremliberal innvandringspolitikk. Klimaet er fint, og damene er finere. 🙂

 • Breidablikk

  Bra at Resett slipper til Nistad – husker jo hvordan han, med et alternativt syn på Russland-Ukraina-Nato, ble latterliggjort i debattprogram på NRK.

 • Infowarrior

  Kloke ord

 • Genseric

  Nistads negative syn på utviklingen i vestlige land er ikke spesielt radikalt eller problematisk, i alle fall ikke for majoriteten av Resetts leserkrets. Men problemene tårner seg opp når han begynner å snakke om Russland, som merkelig nok er hans spesialfelt. Her ligger hans retorikk og hele hans tenkemåte så ukritisk nært opp mot Kremls linje at han mister mye troverdighet bare på det.

  Nistad underkommuniserer at det stort sett er internasjonal konsensus om at Russland er et land i nedgang, både økonomisk, demografisk og kulturelt.

  • Martin Tjersland

   (det er i det hele tatt en underlig og ynkelig gjeng som ønsker å underkaste seg fascistiske maktstrukturer der sterke ledere med og uten bart iscenesetter sin egen personkultus, knebler, fengsler og henretter sine politiske motstandere, stenger for fri journalistikk, dreper kritiske journalister hjemme og ute, og gjør seg selv til en av verdens rikeste menn på Statens bekostning. Vel bekomme)

 • invernes

  Utmerket artikkel og takk til Bjørn Nistad og Resett 🙂

 • Jan Vidar Besteland

  Bjørn Nistad skrev: Hyll de anti-fascistiske ukrainske sikkerhetsstyrkene. Det var Berkut som skjøt og drepte ca ca 113 ubevæpnede demonstranter på Maidanplassen i Kiev, og flesteparten ble skutt i hodet. Hva slags mennesker har sansen for denslags massemord av sivile? http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/hyll-de-anti-fascistiske-ukrainske-sikkerhetsstyrkene-1.449147

 • Martin Tjersland

  (det er i det hele tatt en underlig og ynkelig gjeng som ønsker å underkaste seg fascistiske maktstrukturer der sterke ledere med og uten bart iscenesetter sin egen personkultus, knebler, fengsler og henretter sine politiske motstandere, stenger for fri journalistikk, dreper kritiske journalister hjemme og ute, og gjør seg selv til en av verdens rikeste menn på Statens bekostning. Vel bekomme)

 • Petter Simonsen

  Veldig interessant. Godt å få høre folk prate om hva de mener, uten at de blir stoppet hele tiden. Bra spørsmål og svar.

  Nå er jo Nistad i ‘nasjonalist’ – leiren, og jeg ser gjerne et tilsvarende intervju med noen fra ‘globalist’ – leiren, hvor de kan greie ut om hvorfor dette er så bra.

 • Petter Simonsen

  Jeg vil også legge til det punktet som Nistad tok opp helt på slutten – nemlig frykten i Akademia for å uttale seg mot gjeldene forestillinger. Man biter ikke av hånden som mater en.

  Det er et klart problem som må løftes opp og frem, og kan nok også i stor grad forklare hvordan klimaforskningen har glidd ut til de grader.

 • pandor99

  Bjørn Nistad opptrer slik som NKP’erne gjorde tidligere – de prater Kreml etter munnen og legger «skylda» for alle problemer på Vesten. Det er nå typisk for ytre venstre og ytre høyre at Vesten og USA er skyld i det aller meste av vonde ting på denne kloden.
  Ikke rart at Vigrid-lederen synes at dette er storveies i sine kommentarer på resett.
  Det handler om hvor sær man vil bli – hvor ekstreme stemmer man skal fremme og markedsføre for å gjøre en kanal interessant eller uinteressant.

  Russland er ingen ting å trakte etter hverken som modell for utvikling eller samarbeidspartner. Russerne er ikke til stole på og de savner det store sovjet-imperiet da de kunne true og herse med andre land underlagt jernteppet. Disse folkene er nå frie og med i NATO, noe Nistad selvsagt er sterkt imot. Nå har vi denne stakkars Berg som er lokket i fella, og hele saken er hemmeligstemplet og taushetsbelagt – umulig å få noe ut av. Men kanskje noe bedre enn da nordmenn forsvant i hopetall fra Fiskarhalvøye mistenkt for å være utenlandske agenter av Stalin og politiet hans.

  Man kan lure på om Russland mistet mye av sin bedre biologiske arv da middelklassen, borgerlig intelligenisa og det gamle offiserskorpset ble fysisk utradert i mellomkrigstiden, dersom de ikke var så heldige at de klarte å flykte til Vesten.

  Det viktigste med russerne er at vi kan holde et forretningsmessig forhold med dem og unngå de største konfliktene. Siden landet er uforutsigbart og rettsvesenet gjennomkorrupt, bør norsk business og studenter holde seg langt unna. Så slipper vi slike saker som med Berg.

 • Torgunn

  Det er bra å se på historien fra flere synsvinkler. I Norge er vi trolig noe priviligert helt i utgangen av Europa. Det kan ha ført til at nordmenn er noe naive.
  Russere er et tappert folk. Det er klart man lett blir glad i dem. Men vi skal ikke være naive her heller. Russere har aldri hatt et demokratisk samfunn. De er vant til ulike diktaturer og tror det er nødvendig med en «sterk mann».
  Er det forskjell på russere øst og vest for Moskva? Det har vært invasjoner av tyrkere på 400-tallet og mongoler på 1200-tallet. De ble trolig værende i dagens Russland og det gamle Sovjet. Noen hevdet at Russland i prinsippet er et «mongolsk rike» fortsatt.
  I Norden har Sverige og senere Finland tatt mye av støyten når det gjelder russeres behov for å utvide sine landområder vestover.
  Neste intervju bør foretas av en Finland-kjenner.
  Vi skal heller ikke glemme at Russland har tatt deler av Kola/Nordfjell fra Norge samt adgangen til Kvitsjøen. Hva med øyene i Barentshavet? Her er det også en historie å fortelle.

 • Erik Pedersen

  Interessant og kontroversiell person og professor denne Bjørn Nistad…

 • revenskrev

  Husk nå bare på at kartet bedrar. Landområder langt nord og sør virker langt større enn de ser ut. Sjekk virkelig størrelse på lenken under. Norge ble plutselig ubetydelig mot ekvator og selv gigantiske Russland virker mer som David enn Goliat. 🙂

  https://thetruesize.com