Oslo 20160301. Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre blir intervjuet etter møtet mellom statsministeren og innvandrings- og integreringsministeren og de parlamentariske lederne om innstramninsgforslagene i asylpolitikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Aftenpostens Trine Eilertsen har kalt partikulturen i Arbeiderpartiet for «råtten». Og det er mer rundt Ap som fortjener den betegnelsen. Partiet har ansatt et stort antall medierådgivere, som betales av de tilskudd partiet får fra staten som et direkte resultat av hvor mange som stemmer på dem ved hvert valg. Vi skattebetalere finansierer altså den manipulasjon av virkeligheten som AP spinner rundt seg selv. Det er en dobbelt fornærmelse.

Nå har denne mediemafiaen satt seg ned og lagt planer for hvordan Ap skal spinne seg ut av skandaler, intriger, intern maktkamp, Trond Giskes oppførsel, partiledelsens mangeårige kjennskap til nettopp Giskes atferd, og Jonas Gahr Støres valgnederlag og hans manglende sosioøkonomiske skikkethet til å lede et «arbeiderparti».

Svaret de har kommer opp med er desperat og infamt, og det vil trolig vise seg å slå tilbake på Støre og partiet selv. For i et arrangert intervju med Dagens Næringsliv har Gahr Støre nå klart å pense julens tema inn på Anders Behring Breivik, terroraksjonene 22. juli og Frp. Og alt er svøpt i Aps «offerrolle» og Støres eget «storsinn».

annonse

Utdrag av artikkelen [Bak betalingsmur]: «Kanskje var det feil å si at 22. juli rammet oss alle»

Utspillet starter med denne setningen: «Jonas Gahr Støre mener Anders Behring Breiviks Frp-engasjement bevisst ble underspilt.»

Og av hvem?

Jo, her gir Støre svaret selv (det er også han og Ap som har servert DN «saken»)

annonse

– Det var noen temaer som vi bevisst skar unna, som at Anders Behring Breivik hadde vært medlem av Fremskrittspartiet og hatt tillitsverv i ungdomsorganisasjonen. Det husker jeg godt at vi i dagene etter 22. juli var opptatt av å ikke gjøre til et tema. Det mener jeg var riktig der og da, sier Støre.

Ikke bare får han her gjort et nummer ut av denne kopling mellom ABB og Frp, han har til og med den frekkhet å dele ut hederspris til seg selv for «å ikke gjøre det til tema». Det leserne skal sitte igjen med er altså at Arbeiderpartiet helt bevisst ikke slo mynt på ABB-Frp koplingen etter 22. juli.

For er fantastisk storsinn! For et parti av edle mennesker! Her har ikke bare partiet blitt utsatt for et «attentat», men de strakk også ut en hånd til de som er ansvarlige for attentatet (skal vi tro Støre) – nemlig Frp.

DN skriver så at: «Breivik meldte seg inn i FpU i 1997 som 18-åring. To år senere meldte han seg inn i moderpartiet. Han skrev til sammen 231 innlegg på diskusjonsforumet til FpU og var nestleder i FpU Oslo vest i 2002.»

Støre sier så:

annonse

– Jeg gikk med en vond følelse, for jeg er helt sikker på at hvis det hadde vært en annen type attentat der gjerningsmannen var muslim og hadde vært aktiv i en menighet, ville det kommet krav om at den menigheten måtte bli endevendt. Det ble ikke gjort med Frp etter 22. juli, sier Støre til DN.

– Hvorfor ikke? (spør DN)

– Jeg tror vi hadde berøringsangst for å si det som det var. Det ble en fortelling om at han hadde vært medlem, men så ble han rar og forsvant ut. Det som er vondere og dypere er hva det er i et ideologisk landskap på høyresiden som trekker et ungt menneske på søken. Og hva han tok med seg derfra på veien videre mot terrordagen, sier Støre.

Som leder av Arbeiderpartiet minner Støre seg selv på hver uke at 22. juli var et attentat mot partiet, skriver DN.

– Etter 22. juli var det viktig for samfunnet å si at hele demokratiet ble rammet, et angrep på oss alle. Men kanskje var det feil å si at 22. juli rammet oss alle. Det tilslører hvor hatet mot oss stammer fra. Jeg har nettopp lest i Vårt Land om forskere som sier at Ap snakker for lite om 22. juli og burde ta et større oppgjør med ekstremismen som retter seg mot Ap, sier Støre til DN.

(sitat slutt)

Manipulasjon og selvforherligelse

Ja, hva kan man si? Eller kanskje man, som Siv Jensen utrykker det til DN, ikke burde si noe: «Påstandene Støre kommer med om Frp er så grove og feilaktige at de står seg best ubesvart og for Støres egen regning,» sier hun i en kommentar til DN.

annonse

Men noe bør bli sagt. Arbeiderpartiet prøver rett og slett å bevege norsk politikk i en retning demokratiet vårt ikke har godt av. Støre legger helt bevisst ut en assosiasjon og parallell mellom Frp og «tilsvarende» islamistisk terror: Det skjer gjennom uttrykket «en menighet som bør bli endevendt» – i etterkant av en terrorhendelse. Om noe er «populisme», er det slike utspill og demoniseringer av en politisk motstander som Støre her bedriver.

ABB kommer «fra et ideologisk landskap på høyresiden som trekker et ungt menneske på søken,» sier Støre. Breivik fritas med det fra ansvar og terroraksjonen og de 77 døde tillegges snarere Frp. Vi må formode at Aps strateger forstår bedre selv. Her er det kynisme snarere enn analytisk inkompetanse som er i sving.

For hva er egentlig dynamikken på denne «høyresiden» som omtales? Må innvandringsmotstanden «manes frem», slik troen på Muhammed må i en umma? Eller er det heller slik at denne antipatien mot innvandring og globalisering i større grad oppstår «spontant», ut fra erfaringer, og hvor individene deretter leter etter de politiske og organisatoriske alternativene som faktisk tilbyr de meste effektive virkemidlene mot problemene? Og selve drivkraften i retning av det multikulturelle og «grenseløse» samfunn er det like fullt Arbeiderpartier som har vært sentral i (sammen med et bredt spekter i etablissementet førøvrig).

Ofrene: Støre og Ap

Støre inntar her en «uskyldsrolle» på vegne av seg selv og Arbeiderpartiet som kanskje kunne la seg passere i norsk offentlighet i 2011 og før den tid. Men nå tviler jeg på om dette mediespinnet kommer til å fungere og «gå hjem» hos særlig mange. Innvandring og islam er i altfor stor grad anerkjent som et problem nå, på en måte det ikke var før 2015. Støres snakker som et menneske som henger igjen på 00-tallet.

Og intervjuet i DN er så outrert og tydelig «spinn» at det vil gjennomskues. Hvorfor kommer dette opp nå, fire dager etter at Trond Giske ble sykemeldt?, vil man spørre seg. Er det fordi Støre «nettopp leste i Vårt Land om forskere som sier Ap snakker for lite om 22. juli og burde ta et større oppgjør mot ekstremismen som retter seg mot Ap»?

Ja, smak på den setningen. Den sier alt om Støre og Arbeiderpartiet i sin nåværende form. Det kan ikke være den fulle sannhet at Støre fikk denne ideen da han leste Vårt Land. Å trekke frem ABB og Frp er rent og bevisst mediespinn fra Aps egen side, og timingen er absolutt ikke tilfeldig. Støre prøver bare å dekke hele dette manipulative utspillet fra sin egen side bak et oppslag i Vårt Land.

Og så har han attpåtil den frekkhet å prøve å diskreditere videre kritikk av Arbeiderpartiet med å snakke om «ekstremismen» som retter seg mot partiet. Han prøver altså å skape assosiasjoner hos leserne mellom ABB og de av oss som kikker partiet etter i sømmene anno 2017 for tildekning av seksuelle trakassering, råtne maktkamper, feig ledelse fra Støre selv, hva de visste om Giske og når osv.

Støre har med dette sjofle gjennomskuelige utspillet i Dagens Næringsliv lagt frem spiker og hammer til sin egen politiske kiste. Så lenge Frp ikke lar seg presse på defensiven nå, vil det være Støres offentlige «troverdighet» som her kollapser. Og godt er det.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon