STOCKHOLM, SVERIGE 20170408. Rikspolischefen Dan Eliasson under en pressträff i polishuset på lördagen. En kapad lastbil körde på ett stort antal personer på Drottninggatan vid 15-tiden på fredagen. Fyra personer dödades och 15 skadades. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt terrordåd. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

Det svenske politiet har hatt noen tunge år med gjengkriminalitet, skytinger i gatene, ressursmangel og en lovløshet som brer seg ut i forstedene.

Men fremtiden ser lysere ut, skal man tro rikspolitisjef Dan Eliasson. Nå etterlyser han hardere tak mot unge som begår grov kriminalitet. Et av tiltakene er høyere lønn til politiet som jobber i utsatte områder, skriver Svenska Dagbladet i dag.

Rikspolitisjefen er urolig for de stigende tallene.

– De som er eksperter på dette anser at det er for tidlig å avgjøre om dette er en ny trend, men jeg kan ikke la være å si at tallene er bekymringsverdige og må veilede oss i vårt arbeid, sier han.

Et av tiltakene Eliasson ser for seg er en mer tydelig markering mot ungdommer som begår grov kriminalitet.

– Jeg er ikke ute etter å gi alle ungdommene en hardere respons, men de som allerede i 15- til 17-årsalderen begår veldig, veldig grove kriminelle handlinger trenger en kraftigere reaksjon. Det er helt nødvendig, samfunnets respons har vært altfor svak, sier han.

– Dersom de sitter bak lås og slå har vi en form for påvirkningsmulighet. Kanskje kan studier, jobbforberedelser og yrkesutdannelse være en løsning.

Samtidig opplever flere og flere utrygghet, ifølge BRÅ (Brottsförebyggandre rådet). Det svenske politiet hatt store utfordringer de seneste årene.

– De store migrantstrømmene som kom har påvirket oss. Vi har dødelig vold på rekordhøye nivåer. Det tar veldig mye av våre etterforskningsressurser. Den nettrelaterte kriminaliteten tynger oss ned, vi er overanstrengte og må bli flere, sier Eliasson.

Ekstra tøff er situasjonen i de 61 utsatte områdene som politiet har pekt ut i en rapport.

– Vi har kontroll over disse områdene, det finnes ingen «no go»-soner i Sverige, konkluderer Eliasson. Men det er en alvorlig, og selv om alle har gjort sitt beste, er det ikke nok. Det må gjøres mer, sier han.

Antallet skyteepisoder med dødelig utfall har økt kraftig de siste årene i Sverige. Det er spesielt skuddløsninger i kriminelle miljøer som øker, og i år er det atter en ny rekord: 41 personer er drept i skyteepisoder, og de fleste er koblet til kriminelle konflikter. Ifølge eksperter har terskelen for å skyte folk i hjel blitt senket. Veldig ofte starter konflikter med at en person føler seg krenket.

Det svenske politiet har de senere årene fått kraftig kritikk for å ikke holde tritt med etterforskninger og forebyggende tiltak. Også deres arbeid i forhold til å oppklare voldtekter og andre seksuelle overgrep har vært i søkelyset. Politiet har forklart den manglende etterforskningen med ressursmangel, og at de må prioritere oppklaring av mord, slik at voldtektssaker dermed blir liggende på «vent».

Men Eliasson er optimistisk:

– Jeg er trygg på at vi i 2018 skal levere inn et bedre resultat enn i 2017, og så skal 2019 bli et bedre år enn 2018. Det er min jobb å sørge for at det blir slik, sier han.