Riyadh, Saudi Arabia 20171230. Carlsen Magnus i aksjon under siste dag i VM i lynsjakk. Foto: FARIS GHAITH /AFP / NTB scanpix
annonse
annonse

Magnus Carlsen lå ikke godt an før avslutningsdagen, men åtte seirer på ni partier gjorde han likevel til verdensmester i lynsjakk for tredje gang i karrieren.

Gullet var i boks etter nest siste runde i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Carlsen slo ukrainske Anton Korobov med hvite brikker, mens utfordrer Sergej Karjakin tapte sitt parti mot Levon Aronian.

Dermed var Carlsen oppe i 15,5 poeng mot Karjakins 13,5 med kun én runde igjen.

annonse

– Det er veldig bra. Jeg er litt sliten, og har brukt mye energi i dag, men det føles utrolig bra, sa Carlsen til NRK.

– Jeg fikk en mye bedre start i dag. Det hjalp. Flyten gjorde det lettere å spille enn det gjorde i går, hvor det hakket mer, la han til.

27-åringen vant lynsjakk-VM også i 2009 og 2014. I fjor måtte han nøye seg med sølvet etter å ha endt à poeng med Karjakin. Lørdag fikk Carlsen sin revansj.

annonse

– Det betyr enormt mye. Nå mislyktes jeg med det i fjor. Før i dag hadde jeg ikke tenkt så mye på å vinne. Hadde vært fornøyd å komme balt de tre beste, men da det begynte så bra var det bare å kjøre på videre. Nå kan jeg begynne nyåret med en veldig god følelse, sa Carlsen.

Sterk rekke

Karjakin ledet mesterskapet etter fredagens partier, men russeren ble jekket ned etter Carlsens fenomenale lørdagsrekke. Han vant åtte av ni partier, mens det siste endte med remis. Den seiersformen klarte ikke Karjakin å holde tritt med.

Russeren spilte mye remis på avslutningsdagen, og han måtte se gullet definitivt glippe da han røk i nest siste parti mot Aronian. Carlsen fikk et psykologisk overtak på Karjakin da han slo rivalen da de møttes til dagens fjerde parti.

Nybarbert og ny giv

Før lørdagens partier lå Carlsen på 20.-plass og var to poeng bak Karjakin. Han var ærlig på at spillet hans ikke var bra. Sjakkeneren tok skjegget før avslutningsdagen, og med ny giv var han tydelig på offensiven.

I det 21. og siste partiet nøyde Carlsen seg med en rask remis mot Aronian. Dermed gikk han ubeseiret gjennom samtlige av lørdagens ti partier (åtte seirer og to remis).

Gullet er en solid opptur for Carlsen etter et år der han ikke har vist seg fram på sitt aller beste. I hurtigsjakk-VM glapp gullet i siste parti, og han ble bare nummer fem.

Carlsen har også vunnet tre VM-gull i klassisk sjakk. Der har han vært regjerende mester siden 2013.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon