Women stroll along the beach at Senegambia, Banjul, Gambia January 19, 2017. REUTERS/Afolabi Sotunde
annonse
annonse

Resett.no hadde nylig en artikkel om litt eldre svenske kvinner som ferierer i Gambia og som har kjærester for noen uker i form av lokale, yngre menn. Som vanlig sitter kritikken og fordømmelsen løst, både hos de journalistene som har laget reportasjer om fenomenet og i kommentarene i tilknytning til artikkelen. Hva er det som gjør at vi er så enormt hurtige til å fordømme slike ferie-relasjoner?

Det virker som om det som opprører folk aller mest, er at det er stor aldersforskjell og stor avstand i økonomisk stilling. Ok, men utenom det, er det fryktelig stor forskjell på at middelaldrende kvinner og menn oppsøker eksotiske destinasjoner for å søke «det gode liv» i form av dans, musikk, festing og erotikk og våre ungdommers feriereiser til partysteder og fester og nyter løssluppen sex? Mediene viser tidvis hvordan nordiske ungdommer reiser på partyferier, drikker seg sanseløse, deltar i drikkekonkurranser og erotiske partyleker, men selv om mange tar avstand fra dette, sitter ikke kritikken ganske mye løsere når middelaldrende mennesker gjør det samme, med den lokale befolkningen, som deltar helt frivillig?

Hvorfor synes så mange det er ekkelt, kvalmt og ufyselig når eldre menn og/eller kvinner er sammen med yngre kvinner og menn? Hvor mye skyldes fordommer og hvor mye skyldes at det reelt sett er misbruk og utnytting? Jeg er av den oppfatningen at mye av fordømmelsen skyldes fordommer.

annonse

Noen anser det som noe stort griseri at eldre mennesker har sex med yngre, men når begge parter deltar frivillig, hvem er det da som egentlig utnytter hvem? Jeg leser i artikkelen at det påstås at disse strandløvene ses på med forakt i lokalmiljøet, men er det riktig? Det har blitt sendt grundige reportasjer i mediene om denne virksomheten tidligere, og konene til beach-guttene har også blitt intervjuet. Av hva jeg så en gang, ga flere slike hustruer full støtte til sin manns virksomhet. De fortalte at hans aktivitet som ferie-kjæreste for rike vestlige kvinner, hadde betydd et enormt økonomisk vendepunkt for hele slekten. Familien hadde bygd seg hus, kjøpt seg bil og kunne sende barna på en god skole, så de aksepterte fullt ut det mannen bedrev. Men når de hadde oppnådd en økonomisk stilling som var tilfredsstillende, ville de fleste at mannen skulle slutte å være ferie-kjæreste for vestlige kvinner. Hvem utnytter da hvem, egentlig?

Er dette virkelig noe verre enn når unge gutter og jenter er på ferie og ligger med både vestlige og/eller lokale jenter/gutter og nyter erotikkens gleder blant jevnaldrende?

Det er lett å fordømme andres levemåte når den ikke sammenfaller med vår egen. I artikkelen forteller middelaldrende kvinner at de synes svenske menn er kjedelige. De vil leve livet med dans og moro og med erotikk med yngre menn som kan tilfredsstille dem på en måte som de ikke opplever med svenske, middelaldrende menn. Er det så galt, egentlig? Om man har beholdt ungdommen i seg langt opp i årene, skal man ikke få lov til å finne gledene der de er å finne? Jeg tør påstå at mange av disse ferie-forholdende egentlig innebærer en vinn-vinn-situasjon for begge parter. Den middelaldrende kvinnen eller mannen får oppfylt sine feriedrømmer og får en spennende opplevelse, og den lokale mann eller kvinne får oppfylt sine økonomiske drømmer og blir påspandert både rikelig med gaver og penger fra den vestliges økonomiske overflod.

Er det veldig stor forskjell på dette og mange ulike fenomener i vår hjemlige verden, der kvinnene flokker seg om kjendiser, rike, maktfulle og populære menn og ønsker å ta del i et øyeblikk i kjendisstatusens glans? Nei, sex finnes i utrolige mange forskjellig settinger, og de aller fleste aksepterer det. Men ikke når det gjelder aldersforskjell. Da er det plutselig avskyelig griseri. Det ikke så mange i Norge vet noe om, er at i mange uutviklede land, så er det svært utbredt at yngre kvinner velger seg eldre menn som kan gi dem økonomisk trygghet, fremfor å velge unge, høypotente menn. Utroskap blant yngre menn forekommer hyppig, og de anses som upålitelige og lite trofaste i mange kulturer. Derfor foretrekker mange å finne en eldre partner som kan gi dem økonomisk trygghet og et stabilt samliv. Det er bare her i de rike og velstående Nordeuropeiske landene dette anses som en form for prostitusjon. Vi skjønner ofte ikke at valgene for fattige mennesker ikke er så store, om de ønsker seg økonomisk trygghet.

annonse

For sikkerhets skyld presiserer jeg at jeg her utelukkende snakker om helt frivillige forhold mellom voksne mennesker over 18 år. Overgrep, tvang og voldtekt tar jeg selvsagt fullstendig avstand fra.

(Teksten er tidligere publisert på Sverre Avnskogs blogg)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon