People use computers at an Internet cafe in Changzhi, north China's Shanxi province June 20, 2007. The blocking of Flickr is the latest casualty of China's ongoing battle to control its sprawling Internet. Wikipedia, and a raft of other popular Web sites, discussion boards and blogs have already fallen victim to the country's censors. China employs a complex system of filters and an army of tens of thousands of human monitors to survey the country's 140 million Internet users' surfing habits and surgically clip sensitive content from in front of their eyes. To match feature PRIVACY-CHINA/ REUTERS/Stringer (CHINA) CHINA OUT
annonse
annonse

Vår mediadiett er i endring. Gjennom internett har mangfoldet blomstret så mye at de tradisjonelle mediene sliter med å holde både hegemoniet og kundene.

Det har på verdensbasis etterhvert vokst frem youtubere, podcastere, twittrere, nettaviser, og bloggere som hver seg kan ha millioner av seere, lyttere og lesere årlig. De jeg snakker om her tar ikke imot direkte statsstøtte, eller de er åpent imot den. De driver hovedsakelig igjennom donasjoner og salg av egne produkter. Så det er ikke bare innholdet og vinklingen som er forskjellig, men også finansieringen.

Dette virker undergravende for den universelt tenkende politiker og presse. De taper påvirkningskraft og meningsdannelse i folket. Tilbake står de noe avkledd og utroverdige. Tanken om et sterkere skille mellom stat og media synes å bli mer populært. Den sunne skepsisen utvikles i økende tempo hos flere og flere.

annonse

Frem til nå, har disse kanalene stort sett blitt omtalt som alt-right eller “grumset på internett”. Trangen fra det etablerte media, med staten på slep, for å sette tvilsomme merkelapper på dem er som forventet.

Men de har nok en indre forståelse av at dominansen går mot slutten. Deres tyngdepunkt i dagens saker befinner seg ofte i utakt med den jevne borger. Fokuset er feil, og det er vondt å innrømme at det stadig skjer.

De ligner på en papirtiger som ikke lenger kan lykkes med sin bøllete oppførsel – å gjete folket inn i grupper, som de på neste side stiller opp mot hverandre.

annonse

Så dreiningen er helt klar, men vil det lykkes å få de på et permanent bedre spor? Kampen om våre massemedier er godt i gang. Vi går helt klart spennende tider i møte.

La oss kreve at fakta og objektivitet vil vinne frem, ikke mer polarisering og manipulasjon.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon